Technologia żywności i żywienie człowieka - kierunek studiów

Technologia żywności i żywienie człowieka na skróty

Gdzie studiować technologię żywności i żywienia człowieka?

Wszystkie studia na kierunku technologię żywności i żywienia człowieka w Polsce

  • Niestety, nie znaleźliśmy wpisów pasujących do Twoich kryteriów Reset Filters
  • Poradniki dla przyszłych studentów technologii żywności i żywienia człowieka

    Opinie studentów, absolwentów i pracodawców

    Inne
    Redakcja Studia.pl

    Zawód: Technolog żywności

    Przemysł spożywczy w Polsce zatrudnia ponad 500 tys. osób i ciągle się rozwija. Jest to rynek perspektywiczny, raczej odporny na kryzysy finansowe. Jeśli poszukujesz stabilnej

    Czytaj więcej »

    Zobacz wszystkie podyplomowe studia ścisłe i przyrodnicze

    Szukasz innych studiów ścisłyvh i przyrodniczych? Sprawdź wszystkie kierunki ścisłe i przyrodnicze.

    Czy warto studiować technologię żywności i żywienia człowieka?

    Zastanawiasz się nad studiowaniem kierunku technologię żywności i żywienia człowieka na uczelni prywatnej lub państwowej? Podpowiadamy, co warto o tym wiedzieć.

    Kierunek technologię żywności i żywienia człowieka w pigułce

    Co warto wiedzieć o kierunku technologia żywności i żywienie człowieka? Jeśli wahasz się, czy studiowanie technologii żywności i żywienia człowieka ma sens, to poniższe informacje będą dla Ciebie bardzo interesujące. Zanim przystąpisz do rekrutacji na studia – dowiedz się więcej o tym kierunku. Na pewno interesuje Cię program studiowania, co takiego będzie działo się na zajęciach. Tak naprawdę wiele zależy od uczelni, które prowadzą studia w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka. Jednak w każdym przypadku będą one wiązały się z określonym profilem. Technologia żywności zajmuje się zdobywaniem i porządkowaniem wiedzy o produkcji, przetwarzaniu, utrwalaniu i przechowywaniu żywności. Podczas wykładów, ćwiczeń i laboratoriów poznasz takie obszary kompetencji, wiedzy i umiejętności, jak chemia żywności, podstawy rachunkowości, projektowanie produktu, marketing żywności, prawo żywnościowe, produkowanie surowców spożywczych, obróbka żywności, prowadzenie badań jakości żywności, znajomość międzynarodowych norm w zakresie produkcji żywności, formulacja składu różnych rodzajów suplementów. Żywienie człowieka jest dziedziną wiedzy dotyczącą prawidłowego doboru posiłków. Chodzi o to, by w sposób naukowy pozyskiwać wiedzę o zdrowotnych skutkach stosowania określonych diet. Przejrzyj dokładnie ofertę uczelni, które zachęcają do studiowania technologii żywności i żywienia człowieka. Zapoznaj się z oferowanymi specjalnościami, szczegółowym programem zajęć, poznaj wykładowców oraz współpracę z potencjalnymi pracodawcami. Ten kierunek może nie tylko stworzyć możliwości budowania kariery, ale i rozwijania pasji oraz poszerzania horyzontów.
    Kierunek technologię żywności i żywienia człowieka - program studiów, praca, zarobki (film)

    Zobacz kierunek studiów w wideopigułce. Dowiesz się najważniejszych informacji: o czym są te studia, czego można się na nich nauczyć, przedmioty w planie zajęć, jakie trzeba mieć predyspozycje do kierunku, z czego można pisać pracę dyplomową, gdzie można znaleźć pracę po studiach. Przejrzyj dokładnie ofertę uczelni, które zachęcają do studiowania technologii żywności i żywienia człowieka. Zapoznaj się z oferowanymi specjalnościami, szczegółowym programem zajęć, poznaj wykładowców oraz współpracę z potencjalnymi pracodawcami. Ten kierunek może nie tylko stworzyć możliwości budowania kariery, ale i rozwijania pasji oraz poszerzania horyzontów.

    Podyplomowe na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka

    Co warto wiedzieć o podyplomowych studiach w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka? Jeśli myślisz o podyplomówce jako absolwent studiów na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, to poniższe informacje będą dla Ciebie bardzo interesujące. Takie zdobywanie wiedzy i umiejętności może być bardzo efektywnym sposobem pozyskiwania nowych kompetencji. Po pierwsze – możesz wybrać studia podyplomowe ściśle związane z ukończonym kierunkiem studiów. Żywienie człowieka jest dziedziną wiedzy dotyczącą prawidłowego doboru posiłków. Chodzi o to, by w sposób naukowy pozyskiwać wiedzę o zdrowotnych skutkach stosowania określonych diet. Zatem możesz dzięki edukacji podyplomowej specjalizować się w jakimś obszarze technologii żywności i żywieniu człowieka. Poszukaj programów podyplomówek, np. związanych z pogłębianiem wiedzy i umiejętności wyniesionych ze studiów, takich jak chemia żywności, podstawy rachunkowości, projektowanie produktu, marketing żywności, prawo żywnościowe, produkowanie surowców spożywczych, obróbka żywności, prowadzenie badań jakości żywności, znajomość międzynarodowych norm w zakresie produkcji żywności, formulacja składu różnych rodzajów suplementów. Jednak nie ograniczaj się do myślenia tylko o studiach będących kontynuacją dotychczasowej ścieżki kształcenia, ale także komplementarnych do technologii żywności i żywienia człowieka. Zastanów się nad innymi podyplomowymi studiami z dziedzin ścisłych i przyrodniczych. Może także zainteresują cię różne kierunki skierowane do osób chcących awansować, rozwiać się zawodowo poprzez nowe uprawnienia, miękkie kompetencje, czy łączące specyfikę Twoich doświadczeń ze studiów, praktyk i staży z zarządzaniem projektami, ludźmi albo strukturami operacyjnymi.

    Praca po kierunku technologia żywności i żywienia człowieka

    Zastanawiasz się, jakie perspektywy pracy po skończeniu kierunku technologia żywności i żywienia człowieka?

    Zawód: Biolog

    Fascynujesz się biologią i otaczającym światem? Chciałbyś prowadzić badania i przygotowywać publikacje naukowe? Działalność dydaktyczna stanowi dla Ciebie ciekawe uzupełnienie obowiązków? Oznacza to tylko jedno: będziesz naprawdę dobrym biologiem! Kim jest biolog? Biolog jest zawodem stricte naukowym ukierunkowanym na badanie otaczającego nas świata.Dokładny zakres zainteresowań i obowiązków zawodowych jest natomiast uzależniony od wybranej na studiach specjalizacji, np. mikrobiologii, botaniki, zoologii

    Czytaj więcej »

    Zawód: Geograf

    Kim jest i czym zajmuje się geograf? 99 procent osób kojarzy go wyłącznie z nauczycielem niezbyt pasjonującego przedmiotu szkolnego. To oczywiście bardzo krzywdzące uproszczenie, gdyż praca geografa to nie tylko stanie przez 45 minut przy mapie świata i sprawdzanie klasówek. I właśnie dzisiaj o tym zawodzie chcemy opowiedzieć Wam nieco więcej… Kim jest geograf? Geograf to oczywiście człowiek i trudno

    Czytaj więcej »

    Zawód: Chemik

    Biały, laboratoryjny fartuch, wielkie okulary i dymiąca fiolka w dłoni – w taki sposób większość społeczeństwa postrzega chemików. Czym jednak zajmuje się naprawdę ta grupa zawodowa w swojej codziennej pracy, jakie musi posiadać kompetencje i ile na tym wszystkim zarabia? Kim jest chemik? Chemicy zajmują się na co dzień analizą i badaniem składu chemicznego substancji organicznych i nieorganicznych, prowadzą badania

    Czytaj więcej »

    Możliwości zawodowe po kierunku technologia żywności i żywienia człowieka

    Jak będzie wyglądała Twoja przyszłość po studiach w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka? Na pewno warto brać pod uwagę możliwości rozwoju po ich ukończeniu. Zastanów się, czy charakter pracy dla absolwentów kierunku studiów ścisłych i przyrodniczych zgodny jest z Twoimi predyspozycjami, charakterem i upodobaniami. Po tym kierunku studiów możesz brać pod uwagę budowanie swoich ścieżek kariery w firmach i instytucjach publicznych, poprzez pracę w firmach produkcyjnych, prowadzenie działalności handlowej, zatrudnienie w firmach handlowych branży spożywczej, zatrudnienie w działach jakości, karierę naukową. Możesz też założyć własną działalność gospodarczą. Kompetencje wyniesione ze studiów pomogą w prowadzeniu własnego biznesu. Masz szansę na sukces zarówno w branży bezpośrednio związanej z kierunkiem technologia żywności i żywienie człowieka, jak i w innych sektorach gospodarki. Wykorzystasz wtedy kompetencje miękkie i doświadczenia związane z pracą w kołach naukowych, zdobyte podczas praktyk studenckich oraz w programach stażowych. Oczywiście jakość studiów to nie wszystko. O sukcesie zawodowym po ukończeniu studiów w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka będą decydowały także Twoje predyspozycje do tego kierunku studiów i do pracy po ich ukończeniu, takie jak: analityczny umysł, ścisłe myślenie, odpowiedzialność, rzetelność, talent do chemii i biologii, systematyczność. Na pewno pomoże w wyborze dalszej drogi zawodowej profilowanie zainteresowań podczas wyboru seminarium dyplomowego oraz tematu pracy dyplomowej. Możesz zagłębiać się w szczegółowe obszary technologii żywności i żywienia człowieka i tworzyć prace dyplomowe na tematy takie jak: wpływ wybranych dodatków na jakość pieczywa, oznaczanie hydrokoloidów w galaretkach, badanie jakości ścieków z oczyszczalni przemysłu spożywczego, oznaczanie wybranych parametrów jakościowych miodu.

    Technologia żywności i żywienie człowieka – kierunek studiów

    Portal Studia.pl wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci pełnego dostępu do jego funkcjonalności i gromadzeniu danych analitycznych. View more
    Akceptuję