Analityka żywności i środowiska wodnego to kierunek interdyscyplinarny, którego treści programowe łączą zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa żywności, elementów dietetyki, technologii żywności, a także wiedzę na temat hodowli. Ze względu na specyfikę tego kierunku, z pewnością nie są to studia dla każdego. Idealny kandydat powinien wykazywać zainteresowanie jeszcze przed rozpoczęciem studiów i osiągnąć na maturze wysoki wynik z przedmiotów przyrodniczych. Absolwenci są specjalistami z technologii żywności, co pozwoli im pracować w zawodzie technologa.
Jak wygląda program studiów na analityce żywności?
W trakcie studiów na kierunku analityka żywności student zapozna się z takimi przedmiotami jak:
- sieciowe techniki informatyczne,
- morfometria i ultrastruktura zwierząt,
- ekologia i ochrona środowiska,
- analiza chemiczna produktów żywnościowych,
- wpływ czynników agresji środowiska na organizm,
- parazytologia,
- technologia i metody badania produktów roślinnych i mięsnych.
Porównaj ofertę uczelni
Myślisz o studiach na kierunku analityka żywności. Sprawdź ofertę uczelni
Perspektywy pracy po studiach na kierunku nnalityka żywności:
Absolwenci po zakończeniu nauki na analityce żywności i środowiska wodnego mogą szukać pracy m.in. w:
- wojewódzkich, powiatowych i miejskich stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- zakładach higieny weterynaryjnej,
- przyzakładowych laboratoriach zakładów przetwórstwa żywności.