Studia na kierunku bioinżynieria żywności i środowiska wodnego to studia łączące wiedzę z zakresu diagnostyki żywności i środowiska wodnego. Studia są prowadzone przez uczelnie techniczne oraz uniwersytety przyrodnicze, dlatego kandydaci powinni interesować się tymi obszarami wiedzy już na etapie nauki szkolnej. Nie są to z pewnością studia łatwe, a wymagają zaangażowania znajdują ciekawą i dobrze płatną pracę.
Wszystko o kierunku bioinżynieria żywności i środowiska wodnego
Jak wygląda program studiów na bioinżynierii żywności i środowiska wodnego?
Studenci spotkają się z takimi przedmiotami jak m.in.:
- enzymologia,
- analiza i ocena jakości żywności,
- podstawy biotechnologii,
- podstawy genetyki,
- biologia komórki,
- genetyka i selekcja hydrobiontów,
- toksykologia żywności i środowiska wodnego,
- mikrobiologia środowiska wodnego,
- podstawy dietetyki i zasady racjonalnego żywienia,
- diagnostyka molekularna,
- bioinżynieria rozrodu ryb,
- projektowanie funkcjonalnych przetworów spożywczych.
Porównaj ofertę uczelni
Myślisz o studiach na kierunku bioinżynieria żywności i środowiska wodnego. Sprawdź ofertę uczelni
Perspektywy pracy po studiach na kierunku bioinżynieria żywności i środowiska wodnego:
Absolwent może wykorzystać swoją wiedzę oraz zdobyte podczas studiów doświadczenie w pracy:
- przy projektowaniu i eksploatacji w zakresie technologii żywności i środowiska wodnego,
- przy produkcji żywności z zastosowaniem metod biochemicznych i mikrobiologicznych,
- w prowadzeniu badań diagnostycznych oraz kontroli jakości stosowanych technologii i urządzeń,
- przy projektowaniu, rozwoju i wytwarzaniu nowych produktów żywnościowych, a także nowoczesnych metod kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności,
- przy tworzeniu ekonomicznych kalkulacji produkcji oraz organizacji i marketingu, działalności gospodarczej i ochronie środowiska,
- w ochronie wód z uwzględnieniem metod ich odnowy poprzez rekultywacje.