Studia biotechnologiczne w pigułce
Co warto wiedzieć o studiach związanych z biotechnologią? Jeśli wahasz się, czy studiowanie biotechnologii, biotechnologii medycznej, farmaceutycznej, zwierząt, roślin, bioinżynierii, medycyny roślin ma sens, to poniższe informacje będą dla Ciebie bardzo interesujące. Zanim przystąpisz do rekrutacji na studia biotechnologiczne – dowiedz się o nich więcej. Sprawdź, co to jest biotechnologia, jakie daje możliwości studiowania i pracy dla absolwentów. Co to jest biotechnologia? To nauka, która zajmuje się zastosowaniem układów biologicznych organizmów żywych do wytwarzania produktów na skalę przemysłową. Biotechnologia ma zatem zastosowanie w życiu codziennym np. w produkcji przetworów mlecznych, recyklingu, produkcji genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO), produkcji antybiotyków. Kierunki związane z biotechnologią realizowane są na studiach licencjackich (3 lata) lub inżynierskich (3,5 roku) oraz na magisterskich studiach “uzupełniających” (1,5 roku do 2 lat). Podczas wykładów, ćwiczeń i laboratoriów będziesz zgłębiać m.in. takie przedmioty jak biologia, matematyka, chemia, fizyka, biofizyka, genetyka, mikrobiologia, biotechnologia molekularna, biotechnologia medyczna, biotechnologia roślin, modelowanie molekularne, diagnostyka molekularna w medycynie, ochronie roślin i środowisku, GMO – modyfikowane genetycznie rośliny i mikroorganizmy, metody szukania nowych leków i terapii. Na pewno interesuje Cię, jakie kierunki i specjalności w zakresie studiów biotechnologicznych masz do wyboru. Można je pogrupować ze względu ścieżkę kariery zawodowej, jaką obierzesz po studiach w pracy jako biotechnolog np. w: instytutach badawczych i naukowych, firmach farmaceutycznych, chemicznych i biotechnologicznych, laboratoriach badawczych, kontrolnych, czy diagnostycznych, instytucjach odpowiedzialnych za ochronę środowiska, przemyśle np. spożywczym, gdzie biotechnologia wykorzystywana jest na szeroką skalę.
Biotechnologia: Analiza rozwoju przemysłu oraz gospodarki dość jednoznacznie wskazuje na bardzo ważne miejsce biotechnologii w procesach kształtujących nowoczesne oblicze technologii XXI w. Wybierając biotechnologię, jako przedmiot swoich studiów można być raczej spokojnym o swoją pozycję na rynku pracy i dobre zarobki. Praca biotechnologa jest niezwykle ciekawa – uczestniczy on bowiem w projektowaniu oraz nadzorowaniu i realizacji procesów przemysłowych, z wykorzystaniem organizmów żywych lub ich elementów.
Studia nie są łatwe. Biotechnolog musi świetnie znać narzędzi matematyczne, opanować fizykę, chemię, biologię oraz technologie przemysłowe. Dodatkowo, musi być świetnym specjalistą w zakresie biochemii, mikrobiologii, ochrony środowiska, genetyki i wielu innych dziedzin, które kształtują umiejętności zawodowe absolwenta biotechnologii. Aby otrzymać indeks, na kierunku biotechnologia trzeba być dobrym uczniem. Świetne świadectwo maturalne, z przedmiotów obowiązkowych to nie wszystko. Najlepsze uczelnie wymagają dobrych ocen uzyskanych na rozszerzonej maturze z przedmiotów przyrodniczych oraz języków obcych. Biotechnologia to dziedzina wiedzy, która charakteryzuje i projektuje rozwiązania techniczne służące wytwarzaniu bądź modyfikowaniu produktów, przy użyciu organizmów żywych, lub ich elementów. Obecnie, bardzo często wykorzystuje się zmodyfikowane genetycznie organizmy, dlatego biotechnolog powinien mieć także rozległą wiedzę z zakresu inżynierii genetycznej. Zwykle studenci specjalizują się w jednej z trzech dziedzin: biotechnologii roślin, biotechnologii zwierząt, biotechnologii żywności.
Biotechnologia medyczna: Biotechnologia medyczna jest względnie nowym i jeszcze mało znanym kierunkiem na szkołach wyższych w Polsce, a jest to dyscyplina, która z całą pewnością rozwija się w zawrotnym tempie. Do najważniejszych zadań biotechnologii medycznej zalicza się wczesne diagnozowanie chorób, wykrywanie wad genetycznych i rozwojowych, badania nad hodowlą komórek. Dodatkowo, biotechnologia skupia się na rozwoju nowoczesnych metod i systemów analitycznych, a także diagnostyki i terapii chorób zakaźnych. Znalazła ona również zastosowanie w opracowywaniu materiałów biomedycznych nowej generacji.
Biotechnologia molekularna: Studia na kierunku biotechnologia molekularna są rozwinięcie studiów z zakresu biotechnologii. Pozwalają na pogłębienie wiedzy i nabycie umiejętności niezbędnych w przyszłości, w samodzielnej pracy. Zajęcia mają charakter praktyczny. W trakcie studiów poruszane są dziedziny takie jak: biotechnologia medyczna, biotechnologia roślin, biotechnologia komórki, biotechnologia mikroorganizmów, genetyka molekularna.
Biotechnologia stosowana roślin: Studia na kierunku biotechnologia stosowana roślin przygotowuje specjalistów do samodzielnej pracy w laboratoriach biotechnologicznych, a także prowadzenia własnych firm w zakresie mikrorozmnażania roślin. Program studiów obejmuje takie przedmioty jak np: chemia, matematyka, technologia informatyczna, biologia komórki, biotechnologia, chemia organiczna, genetyka, biologia molekularna, biochemia, fizjologia roślin, cytogenetyka, żywienie roślin, in-vitro w biotechnologii, inżynieria genetyczna i wiele innych.
Bioinżynieria: Bioinżynieria to bardzo modny i przyszłościowy kierunek. Uczelnie ze Stanów Zjednoczonych, Anglii czy Japonii już od dawna mają go w swojej ofercie edukacyjnej. W Polsce także można studiować bioinżynierię i to już w ponad dziesięciu miastach. Każdego roku bioinżynierię uruchamiają kolejne uczelnie (państwowe i prywatne), ponieważ cieszy się ona dużą popularnością. Bioinżynieria to kierunek niezwykle potrzebny środowisku naturalnemu. Dzięki niej może rozwijać się rolnictwo, a tereny zdegradowane można szybko przywrócić naturze.
Bioinżynieria to kierunek interdyscyplinarny, stworzony z myślą o ludziach zainteresowanych biologią, chemią oraz naukami technicznymi. Łączy w sobie elementy każdej z tych nauk. Jej osiągnięcia mają zastosowanie w tych gałęziach przemysłu, w których wykorzystuje się nowoczesne technologie. Studenci bioinżynierii muszą posiadać szeroką wiedzę z zakresu biologii i chemii. Powinni także radzić sobie z matematyką. Od przyszłych bioinżynierów oczekuje się ponadto predyspozycji do pracy w warunkach laboratoryjnych. Szczególnie pożądane cechy i umiejętności to: kreatywny umysł, cierpliwość, skrupulatność, zorganizowanie oraz natura badawcza. Bioinżynierię można studiować w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym, zarówno na pierwszym, jak i na drugim etapie edukacji akademickiej. Studia pierwszego stopnia trwają 3,5 roku. Absolwenci otrzymują tytuł inżyniera. Studia drugiego stopnia trwają 1,5 roku i wieńczy je zdobycie tytułu magistra inżyniera. Na bioinżynierii studenci zdobywają wiedzę z dziedziny nauk przyrodniczych i technicznych. Uczą się między innymi: biologii, chemii, ochrony środowiska, przedsiębiorczości i wielu innych przedmiotów niezbędnych w pracy każdego bioinżyniera. Przyszli absolwenci tego kierunku zdobywają także szereg umiejętności umożliwiających pracę w laboratoriach badawczych. Poznają więc zastosowanie nowoczesnej aparatury i wykonują szereg skomplikowanych ćwiczeń, rozszerzając tym samym swoje kompetencje i zdobywając doświadczenie. Nauce na bioinżynierii z pewnością sprzyjają doskonale zaopatrzone pomieszczenia badawcze oraz bardzo dobrze wykwalifikowana kadra nauczycieli akademickich. Dzięki staraniom władz wielu uczelni studenci bioinżynierii mogą skupić się na poznawaniu organizmów żywych począwszy od molekuły a na całym organizmie kończąc. Stworzenie odpowiednich warunków do nauki pozwala przyszłym bioinżynierom odnosić sukcesy na polu naukowym i badawczym.
Bioinżynieria produkcji żywności: Studia na kierunku bioinżynieria produkcji żywności mają interdyscyplinarny charakter. Zajęcia łączą ze sobą wiedzę z zakresu bioinżynierii, bioinżynierii zwierząt, produkcji żywności. Słuchacz w czasie studiów zdobywa wiedzę ogólną z zakresu nauk podstawowych, umożliwiającą interpretowanie zjawisk i procesów zachodzących w przyrodzie oraz towarzyszących produkcji żywności. Wyjaśnia przyczyny i następstwa naturalnych procesów i zjawisk zachodzących w surowcach i produktach żywnościowych. Zna podstawowe metody, narzędzia, techniki i technologie wykorzystywane w produkcji, przetwórstwie i przechowalnictwie surowców oraz produktów żywnościowych.
Biomonitoring i biotechnologie ekologiczne: Studia na kierunku biomonitoring i biotechnologie ekologiczne mają praktyczny charakter. W trakcie studiów słuchacz oprócz aktualnego stanu środowiska przyrodniczego uczy się identyfikować zagrożenia oraz wdrażać rozwiązania z zakresu biotechnologii ekologicznych, co oznacza wykorzystanie naturalnych zależności obecnych w układach przyrodniczych w procesie restytucji ekosystemów wodnych i lądowych
Medycyna roślin: Studia związane z medycyną roślin to wykorzystywanie w rolnictwie, ogrodnictwie, leśnictwie, architekturze krajobrazu substancji biologicznych, w tym modyfikowanych biotechnologicznie oraz substancji chemicznych. Podczas tych studiów uczysz się wykorzystywać biotechnologię i technologię chemiczną do ochrony pól, sadów, ogrodów, parków, lasów, łąk i innych terenów zielonych. Uczysz się jak diagnozować, zwalczać i ochraniać rośliny i do zwalczania chorób i patologii rozwoju wywołanych przez czynniki biologiczne – pasożyty i zwierzęta roślinożerne (takie jak owady i inne bezkręgowce, ptaki ssaki, gady, płazy, grzyby, bakterie, wirusy) oraz czynniki atmosferyczne, zanieczyszczenia związkami chemicznymi w powietrzu, glebie, wodzie