Jeśli wahasz się, czy ma sens studiowanie gastronomii i hotelarstwa, gastronomii, sztuki kulinarnej, zarządzania hotelem, zarządzania rekreacją i rozrywką to poniższe informacje będą dla Ciebie bardzo interesujące. Zanim przystąpisz do rekrutacji studia hotelarskie i gastronomiczne – dowiedz się o nich więcej.
Sprawdź, co to są studia z hotelarstwa i gastronomii, jakie dają możliwości studiowania i pracy dla absolwentów. Studia z gastronomii oraz hotelarstwa dostępne są na studiach licencjackich (3 lata), inżynierskich (3,5 roku) oraz na magisterskich studiach uzupełniających (1, 5 roku do 2 lat). Na podyplomówkach uzyskasz podstawowe kompetencje z zakresu prowadzenia hoteli, pensjonatów, restauracji i innych punktów gastronomicznych lub pogłębisz wiedzę z wcześniejszych etapów edukacji.
Hotelarstwo i gastronomia to forma relaksu, odpoczynku, która jest czasowa i dobrowolna oraz powiązana ze zmianami środowiska, a także rytmu życia. Dodatkowo gastronomia to poznawanie nowych smaków i kultur żywieniowych. Hotelarstwo ma powiązanie z podróżami, które przybiera formę aktywności fizycznej, stosowanej w celu odpoczynku i rozrywki, stanowiącej oderwanie od obowiązków zawodowych, domowych, społecznych, czy nauki. Czasami jednak stanowią formę podróży służbowych i związane są ściśle z wykonywaniem zawodu.
Studia z zakresu hotelarstwa i gastronomii kształcą specjalistów związanych z przemysłem turystycznym i żywieniowym. Wbrew pozorom studia te nie należą do najprostszych, gdyż poruszają wiele dziedzin np. geografię turystyczną Polski i świata, relacje międzykulturowe, relacje międzyludzkie, umiejętność organizowania aktywnych form spędzania wolnego czasu.
Podczas wykładów, ćwiczeń i pracy w terenie (wyjazdów studyjnych) zyskasz kompetencję, wiedzę i umiejętności z zakresu np. ekonomii turystyki i rekreacji, geografii turystycznej, hotelarstwa, krajoznawstwa, obsługi ruchu turystycznego, podstaw przedsiębiorczości, marketingu usług turystycznych, gastronomii, żywienia, dietetyki, opracowywania planów wypoczynku i rekreacji, organizowania wyjazdów, pobytu i wypoczynku, pilotowania wycieczek.