Czy zastanawiałeś się kiedyś na tym, kto pilnuje wszystkich aspektów funkcjonowania restauracji, w której jadłeś ostatni lunch? Jakim cudem ta osoba potrafi zorganizować jednocześnie pracę całego personalu, zadbać o dostawę niezbędnych produktów i przygotować koncepcję wydarzenia kulturalnego? Poznaj managera restauracji, którego ciężka praca sprawia, że niedzielny obiad w ulubionym lokalu nie jest koszmarem tylko mile spędzoną chwilą.
Manager restauracji to osoba, która zajmuje się zarządzaniem restauracji oraz personelem. Ponadto do jego głównych obowiązków należy: dbanie o miłą atmosferę, wystrój, klimat i estetykę restauracji, organizowanie wszelkiego rodzaju przyjęć: bankietów, koncertów, programów artystycznych, spotkań kulturalnych oraz imprez okolicznościowych, prowadzenie spraw finansowych.
Załóżmy optymistycznie, że nasz lokal jest już gustownie urządzony, a wszelkie kwestie formalne i papierkowe zostały szczęśliwie zamknięte. Udało się nam zatrudnić świetnego szefa kuchni, kilku kucharzy oraz pomoc kuchenną i kelnerów, którzy nie przewracają się o własne nogi. Pozostaje już tylko ułożyć różnorodne menu i czekać na oficjalne otwarcie naszego lokalu.
W tym momencie zaczynamy jednak zadawać sobie szereg pytań: czy nasz lokal jest dostosowany do wymagań klientów? Czy wystarczy dla nich miejsc? Czy pracownicy sobie poradzą w sytuacjach kryzysowych? Czy dania będą smakować klientom? Czy zapas produktów jest wystarczający? Co zrobić w sytuacji, gdy dostawca nie dostarczy nam zamówionego towaru? Zadaniem prawdziwego managera restauracji jest znalezienie odpowiedzi na te i wiele innych pytań…
Jak zostać managerem restauracji?
Na początek będziemy potrzebować dyplomu ukończenia studiów I lub II stopnia na kierunku ekonomicznym lub związanym z hotelarstwem i gastronomią. Zdobytą na studiach wiedzę można następnie uzupełnić o studia podyplomowe z zakresu zarządzania lub marketingu.
Pamiętajcie jednak, że wiedza akademicka to zaledwie pierwszy krok na drodze do zostania skutecznym managerem restauracji. Znajomość języków obcych, umiejętność zarządzania zasobami ludzkimi i długofalowe planowania działań to absolutna podstawa! Biegła obsługa komputera też nie zaszkodzi – szczególnie pożądany będzie pakiet biurowy i ogólne pojęcie o systemach ERP.
Jak wygląda zwykły dzień pracy?
Trudno jednoznacznie scharakteryzować standardowy dzień pracy managera resturacji. Dlaczego? Niestety, w tym zawodzie “standard” po prostu nie istnieje i trzeba być zarówno psychicznie, jak i fizycznie przygotowanym na długą i stresującą pracę. Przedstawimy może kilka sytuacji, które wywołują szybsze bicie serca u każdego managera restauracji:
- zamówione produkty nie zostały dostarczone,
- połowa składu osobowego kuchni wylądowała na L4 i czas oczekiwania na wydanie dań wzrósł średnio o 50%,
- szef kuchni postanowił zrewolucjonizować swoje życia i wyjechał przed szczytem sezonu do Australii, gdzie codziennie karmi wombaty i kangury,
- kelnerzy wprowadzili całkowity chaos do systemu rezerwacji stolików.
Uważasz, że jesteś w stanie poradzić sobie z taką ilością problemów? Gratulujemy! Oznacza to, że będziesz doskonałym managerem restauracji, która w niedługim czasie dorobi się gwiazdki Michelin.
Ile można zarobić?
Zarobki na tym stanowisku są bardzo zróżnicowane i ściśle uzależnione od regionu i pozycji restauracji na lokalnym rynku. Dolna granica wynagrodzenia to około 3000 zł miesięcznie, ale managerowie najbardziej prestiżowych lokali mogą liczyć nawet na 7000/8000 zł w skali miesiąca.
Polecamy również: Kuchenne koszmary Gordona Ramseya, czyli kim jest szef kuchni?