Kuchenne koszmary Gordona Ramsaya, czyli kim jest szef kuchni?

Wspomniany w tytule Gordon Ramsay, według dwutygodnika Forbes, z dochodem 38 milionów dolarów jest najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie. Chcesz powtórzyć jego sukces zawodowy lub pójść w ślady Wojciecha Modesta Amaro, którego restauracja jako pierwsza w Polsce została oznaczona gwiazdką Michelin? Sprawdź już teraz, jak można tego dokonać…

Kim jest szef kuchni?

Nietrudno się chyba domyśleć, że szef kuchni jest odpowiedzialny za organizację i nadzór nad pracą podległego mu personelu, prawda? Samo wydawanie poleceń innym kucharzom to jednak margines obowiązków, którym każdego dnia musi podołać osoba zatrudniona na stanowisku szefa kuchni. Przejdźmy jednak do konkretów, czyli listy standardowych obowiązków, które podają sami pracodawcy:

  • zarządzanie zespołem kucharzy w restauracji,
  • nadzór nad wydawaniem dań zgodnych z recepturami i standardami obowiązującymi w restauracji,
  • kreowanie nowych dań zgodnie z trendami kulinarnymi,
  • przygotowywanie menu,
  • zarządzanie kuchnią oraz zamawianie i przyjmowanie towarów
  • nadzorowanie utrzymywania porządku oraz czystości w miejscu pracy.

Łatwo się zatem zorientować, że szef kuchni musi mieć zarówno solidną wiedzę teoretyczną na temat zarządzania zespołem i funkcjonowania lokalu, jak i doskonale rozwinięte umiejętności w zakresie sztuki kulinarnej. Odporność na stres i zmęczenie też są tutaj w cenie, gdyż często trzeba spędzić w pracy nawet kilkanaście godzin dziennie, a niedziele i święta wcale nie muszą być dniami wolnymi od jakiejkolwiek pracy.

Warunki formalne, czyli jak zostać szefem kuchni?

Wiedza teoretyczna jest relatywnie prosta do zdobycia: wystarczy zdecydować się na studia z zakresu gastronomii i hotelarstwa, w trakcie których poznamy wszystkie aspekty funkcjonowania nowoczesnej restauracji i hotelu. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego kierunku to odsyłam Was do źródło: Gastronomia i hotelarstwo na polskich uczelniach. Znajdziecie tam też listę uczelni, które ten kierunek prowadzą.

Wróćmy jednak do meritum. Skoro już mamy w kieszeni dyplom licencjata lub magistra, to wypada teraz napisać kilka słów o recepcie na sukces. Można ją streścić jednym zdaniem: ciężka praca, ciężka praca i jeszcze raz ciężka praca – to niestety jedyna droga, jaką można podążyć, żeby osiągnąć coś więcej w branży gastronomicznej. Nie martw się, każdy szef kuchni zaczynał swoją karierę od pomocy kuchennej, a dopiero później otrzymywał bardziej ambitne zadania od swojego przełożonego.

Jeśli jednak sądzisz, że zaraz po studiach dostaniesz propozycję objęcia stanowiska szefa kuchni w ekskluzywnej restauracji, to czas najwyższy wrócić na ziemię i zacząć zdobywać pierwsze kuchenne szlify. Pamiętaj, że zawsze możesz poćwiczyć na kolegach w akademiku, którzy jednak nie będą zbyt dobrymi krytykami, gdyż “głodny student zje wszystko, co nie ucieka mu z talerza”.

Ile zarabia szef kuchni?

Twoje przyszłe zarobki będą ściśle uzależnione od poziomu Twojego doświadczenia zawodowego. Mówiąc krótko i zwięźle: im więcej umiesz, tym więcej zarobisz. Jeśli dodatkowo uda Ci się zdobyć pracę w jednej z ekskluzywnych restauracji lub w renomowanym obiekcie hotelarskim, to możesz liczyć na zarobki przekraczające 4000 zł miesięcznie.

Koniec artykułu. Może sprawdzisz inne treści?
Portal Studia.pl wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci pełnego dostępu do jego funkcjonalności i gromadzeniu danych analitycznych. View more
Akceptuję