

Kierunek gastronomia i hotelarstwo w pytaniach i odpowiedziach
Myślisz o studiach w zakresie gastronomii i hotelarstwa, ale zastanawiasz się, czy warto je wybrać, co można po nich robić, jak wygląda tok studiowania, jakie
{{locationDetails}}
Myślisz o studiach w zakresie gastronomii i hotelarstwa, ale zastanawiasz się, czy warto je wybrać, co można po nich robić, jak wygląda tok studiowania, jakie
Praca w hotelu może przynieść wiele satysfakcji, ale też wymaga od pracowników wszystkich szczebli predyspozycji zawodowych, wiedzy oraz kultury osobistej. W środowisku hotelarskim bowiem panują
Myślisz o studiach w zakresie sztuki kulinarnej, ale zastanawiasz się, czy warto je wybrać, co można po nich robić, jak wygląda tok studiowania, jakie uczelnie
Czy zastanawiałeś się kiedyś na tym, kto pilnuje wszystkich aspektów funkcjonowania restauracji, w której jadłeś ostatni lunch? Jakim cudem ta osoba potrafi zorganizować jednocześnie pracę
Wspomniany w tytule Gordon Ramsay, według dwutygodnika Forbes, z dochodem 38 milionów dolarów jest najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie. Chcesz powtórzyć jego sukces zawodowy
Profil kandydata na studia o kierunku gastronomia i hotelarstwo Studia przeznaczone są dla osób zainteresowanych prowadzeniem placówek wypoczynkowych na terenie kraju oraz zapewnianiem odpowiednich warunków
Zobacz kierunek studiów w wideopigułce. Dowiesz się najważniejszych informacji: o czym są te studia, czego można się na nich nauczyć, przedmioty w planie zajęć, jakie trzeba mieć predyspozycje do kierunku, z czego można pisać pracę dyplomową, gdzie można znaleźć pracę po studiach. Przejrzyj dokładnie ofertę uczelni, które zachęcają do studiowania bezpieczeństwa narodowego. Zapoznaj się z oferowanymi specjalnościami, szczegółowym programem zajęć, poznaj wykładowców oraz współpracę z potencjalnymi pracodawcami. Ten kierunek może nie tylko stworzyć możliwości budowania kariery, ale i rozwijania pasji oraz poszerzania horyzontów.
Jeśli wahasz się, czy ma sens studiowanie gastronomii i hotelarstwa, gastronomii, sztuki kulinarnej, zarządzania hotelem, zarządzania rekreacją i rozrywką to poniższe informacje będą dla Ciebie bardzo interesujące. Zanim przystąpisz do rekrutacji studia hotelarskie i gastronomiczne – dowiedz się o nich więcej.
Sprawdź, co to są studia z hotelarstwa i gastronomii, jakie dają możliwości studiowania i pracy dla absolwentów. Studia z gastronomii oraz hotelarstwa dostępne są na studiach licencjackich (3 lata), inżynierskich (3,5 roku) oraz na magisterskich studiach uzupełniających (1, 5 roku do 2 lat). Na podyplomówkach uzyskasz podstawowe kompetencje z zakresu prowadzenia hoteli, pensjonatów, restauracji i innych punktów gastronomicznych lub pogłębisz wiedzę z wcześniejszych etapów edukacji.
Hotelarstwo i gastronomia to forma relaksu, odpoczynku, która jest czasowa i dobrowolna oraz powiązana ze zmianami środowiska, a także rytmu życia. Dodatkowo gastronomia to poznawanie nowych smaków i kultur żywieniowych. Hotelarstwo ma powiązanie z podróżami, które przybiera formę aktywności fizycznej, stosowanej w celu odpoczynku i rozrywki, stanowiącej oderwanie od obowiązków zawodowych, domowych, społecznych, czy nauki. Czasami jednak stanowią formę podróży służbowych i związane są ściśle z wykonywaniem zawodu.
Studia z zakresu hotelarstwa i gastronomii kształcą specjalistów związanych z przemysłem turystycznym i żywieniowym. Wbrew pozorom studia te nie należą do najprostszych, gdyż poruszają wiele dziedzin np. geografię turystyczną Polski i świata, relacje międzykulturowe, relacje międzyludzkie, umiejętność organizowania aktywnych form spędzania wolnego czasu.
Podczas wykładów, ćwiczeń i pracy w terenie (wyjazdów studyjnych) zyskasz kompetencję, wiedzę i umiejętności z zakresu np. ekonomii turystyki i rekreacji, geografii turystycznej, hotelarstwa, krajoznawstwa, obsługi ruchu turystycznego, podstaw przedsiębiorczości, marketingu usług turystycznych, gastronomii, żywienia, dietetyki, opracowywania planów wypoczynku i rekreacji, organizowania wyjazdów, pobytu i wypoczynku, pilotowania wycieczek.
Studia na kierunkach gastronomicznych i hotelarskich należą do studiów pracochłonnych i bardzo ciekawych, jednak niezbyt wymagających. Dziedzina stale się rozwija, dlatego wiedza zdobyta na studiach nie oznacza końca nauki, osoby wiążące swoją przyszłość z wykonywaniem pracy w branży turystycznej i hotelarstwie lub chcący pracować prowadząc własną działalność gospodarczą w zakresie hotelarstwa muszą być przygotowane na ciągły rozwój i dostosowanie zdobytej wiedzy do zmieniającego się świata. Przyszli hotelarze, menedżerowi, gastronomicy muszą być osobami empatycznymi z dużą zdolnością wielowątkowego myślenia i otwartości na świat. Jeśli chodzi o zatrudnienie, to absolwentów tych kierunków stale poszukują instytucje regionalne, hotelarskie, gastronomiczne i turystyczne. Dodatkowo osoby kończące te kierunki znajdą zatrudnienie we wszystkich przedsiębiorstwach na stanowiskach marketingowych, eksportowych. Absolwent musi wykazywać się umiejętnością kreatywnego myślenia, otwartością na zmieniający się świat i szeroką wiedzą na temat różnych procesów społecznych.
Hotelarstwo i gastronomia to bardzo ciekawy kierunek, zapewniający różne możliwości zatrudnienia i satysfakcjonujące wynagrodzenie. Należy sobie jednak odpowiedzieć na zasadnicze pytanie – czy ma się wyżej wymienione cechy i umiejętności. Jeśli tak, to rzeczywiście warto spróbować swoich sił w branży nauk o polityce.
W Szczecinie zarejestrowanych jest około 70 tysięcy firm, co daje dużo możliwości zatrudnienia dla absolwentów oraz dla studentów, którzy wciąż kontynuują edukację. Stosunkowo łatwo wejść płynnie na rynek pracy, który poszukuje wykształconych specjalistów. Stopa bezrobocia w Szczecinie wynosi 3,9% i jest blisko dwukrotnie niższa od średniej krajowej. Miasto znane jest z tego, że stopa bezrobocia od lat utrzymuje się na bardzo niskim poziomie i region ten pod względem gospodarczym, należy do najbardziej atrakcyjnych w Polsce. W województwie zachodniopomorskim bezrobocie wynosi obecnie 7,8% i jest tylko nieznacznie wyższe od średniej krajowej. To sprawia, że nie tylko Szczecin, ale i inne, mniejsze miejscowości w okolicy, są atrakcyjnym miejscem pracy dla absolwentów. W miejscowościach nadmorskich bardzo rozwinięty jest sektor turystyczny, dlatego kierunki z nim związane cieszą się sporą popularnością i oferują studentom wiele możliwości. W Szczecinie znajdują się siedziby wielu renomowanych firm. Wśród nich warto wymienić między innymi firmę z sektora logistycznego OT Logistics, czy jednego z najbardziej znanych producentów alkoholi w Polsce, czyli Polmos Szczecin. Osoby związane z gospodarką morską mogą poszukiwać pracy w Porcie Szczecin lub też w tutejszych stoczniach i u producentów osprzętu dla statków. Do czołowych pracodawców zaliczają się Euroafrica Linie Żeglugowe i Cefarm Szczecin. W mieście znajduje się wiele rozwijających się firm, które zyskują dopiero na znaczeniu. Często zrzeszone są w Szczecińskim Parku Naukowo-Technologicznym. Wśród atrakcyjnych pracodawców znajdują się takie firmy i spółki jak Alsecco – Nowa Cukrownia, M4Wind, Winston Sp. z o. o., Żegluga Polska S.A., Agrorol Sp. z o. o. oraz Unity Line. Rynek pracy w Szczecinie jest bardzo różnorodny. Bardzo dobrze funkcjonuje sektor rolniczy oraz przetwórstwo i obróbka drewna z lokalnych lasów. Dzięki temu absolwenci mogą poszukiwać zatrudnienia w sektorze morskim, w transporcie, w obronności, w turystyce, w biznesie oraz w wielu innych sektorach.
W branży turystycznej panuje przekonanie, że dobry pilot wycieczek jest na wagę złota – jego zadaniem jest bowiem sprawowanie opieki nad uczestnikami i dbanie o realizację wszystkich punktów programu wyjazdu. Obiad nie smakował grupie? Pilot coś wymyśli. Złe warunki zakwaterowania? Pilot coś wymyśli. Problemy ze zwiedzaniem? Pilot coś wymyśli. Kim jest pilot wycieczek? Na wstępie wyjaśnijmy bardzo istotną kwestią: pilot
Jest to dyscyplina turystyki polegająca na świadczeniu usług turyście indywidualnemu lub grupie turystów. Student w trakcie nauki na tej specjalności przygotuje się do oprowadzania wycieczek, fachowego udzielania ich uczestnikom informacji o kraju, odwiedzanych miejscowościach, obszarach i obiektach turystycznych oraz sprawowania opieki nad uczestnikami wycieczek. Dodatkowo pozna usługi świadczone w ramach pilotażu, do których należy zapewnienie realizacji na rzecz uczestników wszystkich
Wspomniany w tytule Gordon Ramsay, według dwutygodnika Forbes, z dochodem 38 milionów dolarów jest najlepiej zarabiającym szefem kuchni na świecie. Chcesz powtórzyć jego sukces zawodowy lub pójść w ślady Wojciecha Modesta Amaro, którego restauracja jako pierwsza w Polsce została oznaczona gwiazdką Michelin? Sprawdź już teraz, jak można tego dokonać… Kim jest szef kuchni? Nietrudno się chyba domyśleć, że szef kuchni