Zawód: Dietetyk
Dietetyk to inaczej specjalista do spraw żywienia, zarówno w ujęciu jednostkowym, jak i zbiorowym, który w swojej pracy zajmuje się badaniem żywności, oceną jej wartości
{{locationDetails}}
Dietetyk to inaczej specjalista do spraw żywienia, zarówno w ujęciu jednostkowym, jak i zbiorowym, który w swojej pracy zajmuje się badaniem żywności, oceną jej wartości
Żywienie człowieka to jedna z dziedzin nauki, które przeżywają ostatnio prawdziwy renesans. Od kilkunastu lat ludzie zyskują coraz większą świadomość żywieniową, dzięki ogólnemu rozwojowi branży
Myślisz o studiach w zakresie dietetyki, ale zastanawiasz się, czy warto je wybrać, co można po nich robić, jak wygląda tok studiowania, jakie uczelnie je
Zobacz kierunek studiów w wideopigułce. Dowiesz się najważniejszych informacji: o czym są te studia, czego można się na nich nauczyć, przedmioty w planie zajęć, jakie trzeba mieć predyspozycje do kierunku, z czego można pisać pracę dyplomową, gdzie można znaleźć pracę po studiach. Przejrzyj dokładnie ofertę uczelni, które zachęcają do studiowania dietetyki. Zapoznaj się z oferowanymi specjalnościami, szczegółowym programem zajęć, poznaj wykładowców oraz współpracę z potencjalnymi pracodawcami. Ten kierunek może nie tylko stworzyć możliwości budowania kariery, ale i rozwijania pasji oraz poszerzania horyzontów.
Co warto wiedzieć o studiach dietetycznych? Jeśli wahasz się, czy ma sens studiowanie jednego z kierunków związanych ze zdrowym żywieniem człowieka – takich jak dietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka sportowa, psychodietetyka, żywienie człowieka, dietetyka weterynaryjna, to poniższe informacje będą dla Ciebie bardzo interesujące. Zanim przystąpisz do rekrutacji na studia związane z żywieniem – dowiedz się o nich więcej. Sprawdź, co to jest kierunek dietetyka, jakie dają możliwości studiowania i pracy dla absolwentów. Dietetyka to nauka medyczna o żywieniu człowieka. Kierunki z nią związane dostępne jest na studiach licencjackich (3 lata), inżynierskich (3,5 roku) oraz na magisterskich studiach uzupełniających (2 lata). Studia związane z dietetyką zajmują się zdobywaniem wiedzy dotyczącej prawidłowego doboru posiłków w zakresie zdrowotnych skutków stosowania określonych diet, a także wiedzy dotyczącej wytwarzania, produkcji i racjonalnego wykorzystania żywności na podyplomówkach uzyskasz podstawowe kompetencje w dziedzinie żywności i żywienia lub pogłębisz wiedzę z wcześniejszych etapów edukacji. Na pewno interesuje Cię, jakie kierunki i specjalności w zakresie studiów żywnościowych masz do wyboru. Można je podzielić z punktu widzenia wyspecjalizowaniu w żywieniu ludzi zdrowych lub pacjentów i osób przechodzących rekonwalescencję.
Dietetyka: Kierunek dietetyka to studia medyczne związane z tematyką żywienia i jego rolą w zdrowiu i dobrostanie człowieka, w tym właściwym funkcjonowaniem układu pokarmowego człowieka. Podczas studiów dietetycznych zdobędziesz kompetencje związane z zasadami żywienia człowieka zdrowego i chorego, diagnozowania chorób zależnych od żywienia i związanych z jedzeniem (otyłość, zaburzenia odżywiania – w tym anoreksja i bulimia), biochemią, fizjologią i psychologią żywienia oraz przyswajania pokarmów, relacji między farmakoterapią i żywieniem, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, prowadzeniem edukacji żywieniowej, technologiami gastronomicznymi. Dietetyka dostarcza informacje niezbędne do opracowania zasad zdrowego odżywiania, które w połączeniu z właściwym stylem życia są najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym. Jak wygląda program studiów na dietetyce? Przedmiot nauki leży na pograniczu medycyny, żywienia i biochemii, dlatego studia są bardzo ciekawe i adepci dietetyki mogą się cieszyć niezwykle zróżnicowanymi formami zajęć dydaktycznych. Oprócz wykładów, uczestniczą oni w seminariach. Praktyczną stronę zawodu poznają w ramach praktyk, laboratoriów i ćwiczeń. Warto wspomnieć, że ilość wiedzy przeznaczonej do opanowania w trakcie całych studiów jest znaczna, dlatego kierunek ten może okazać się bardzo wymagający. Dietetyka powiązana jest ściśle z: medycyną, farmakologią, chemią lub ściślej bromatologią, biologią i mikrobiologią, psychologią. Podczas wykładów, ćwiczeń i laboratoriów poznasz takie obszary kompetencji, wiedzy i umiejętności, jak matematyka, chemia i biochemia żywności, toksykologia, konserwowanie żywności, analiza i ocena jakości produktów żywnościowych, nauki medyczne, biologia roślin i zwierząt, dietetyka, chemia spożywcza, biotechnologia żywności, a także podstawy rachunkowości, projektowanie produktu, marketing żywności, prawo żywnościowe, ekonomia, zarządzanie, turystyka i rekreacja. Zdobędziesz także wiedzę na temat schorzeń, których patogenezą jest niewłaściwa dieta, takich jak otyłość, niedożywienie i powiązane opóźnienie wzrostu i dojrzewania, zaburzenia czynnościowe pracy układu krążenia, miażdżyca i inne choroby układu krążenia na tle miażdżycowym (np. choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca, zawał mięśnia sercowego), nadciśnienie tętnicze, subkliniczne stany niedoboru witamin i składników mineralnych, awitaminoza, hiperwitaminoza, próchnica zębów, niedokrwistość. Przygotowanie do studiów na kierunku dietetyka. Niezależnie od tego, czy zamierzasz aplikować do uczelni, która przeprowadza konkurs świadectw, czy też przyznaje indeks wszystkim chętnym, warto starać się w szkole średniej o świetne stopnie z chemii i biologii. Przedmioty te stanowią podstawę wiedzy dietetycznej i z pewnością przydadzą się na studiach. Koniecznie ucz się także języków obcych, bo ich znajomość stanowi zawsze dodatkowy atut w CV.
Dietetyka kliniczna: Dietetyka kliniczna to studia związane z żywieniem osób chorych, układaniem dla nich diet w porozumieniu z lekarzem prowadzącym, układaniu menu dla szpitali, sanatoriów i innych ośrodków medycznych stałego pobytu. To także studia związane z wykorzystywaniem żywienia jako działań zapobiegających nawrotom choroby oraz jako obszaru wsparcia osób wracających do zdrowia na etapie rekonwalescencji.
Dietetyka sportowa: Dietetyka sportowa to studia związane z żywieniem osób uprawiających sport zawodowo, amatorsko, uprawiających aktywnie rekreację, układaniem dla nich diet w porozumieniu z lekarzem medycyny sportowej i prowadzącym trenerem. To studia związane z właściwym dobieraniem menu i wydawaniem zaleceń żywieniowych w zależności od wykonywanej dyscypliny sportowej, wieku, rodzaju aktywności (trening bieżący, przygotowanie do zawodów, żywienie w trakcie zawodów oraz na etapie odzyskiwania sił po zawodach).
Psychodietetyka: Psychodietetyka to studia związane zarówno z dietetyką (tematyką żywienia), jak i psychologią (aspektem emocji i psychiki związanych z żywieniem). Podczas studiów psychodietetycznych zdobędziesz kompetencje z psychopatologii czyli chorób i zaburzeń mogących mieć wpływ na zaburzenia odżywiania (np.anoreksja, bulimia, napadowe objadanie się), problemów z właściwym żywieniem współwystępujących z zaburzeniami nastroju, (np.depresja, mania), z lub zaburzeniami osobowości. Nauczysz się diagnozować problemy psychiczne związane z odżywianiem oraz pracować z pacjentem, prowadzić terapię ukierunkowaną na przywrócenie zdrowych sposobów odżywiania się, nawyków żywieniowych oraz przywrócenia stabilnego dobrostanu psychicznego osób z problemami psychodietetycznymi.
Żywienie człowieka: Żywienie człowieka to studia interdyscyplinarne. Powiązane są zarówno z obszarem medycyny – dietetyki, zarządzania publicznego – nauk o zdrowiu i profilaktyki zdrowotnej, towaroznawstwa – technologii, jakości i bezpieczeństwa żywności, jak i ekonomii – sektorowi produkcji rolnej, przetwórstwa płodów rolnych i mięsa, jak i biznesu – gastronomii.
Dietetyka weterynaryjna: Dietetyka weterynaryjna to studia związane z właściwym żywieniem zwierząt towarzyszących, domowych, hodowlanych i dzikich, diagnozowaniem ich problemów z odżywianiem, chorobami związanymi z niewłaściwym żywieniem oraz doborem diety podczas choroby i rekonwalescencji zwierząt. To kompetencje wykorzystywane w praktyce weterynaryjnej, hodowli zwierząt oraz prowadzeniu gos
Psychoterapeuta to zawód niezwykle odpowiedzialny, wymagający szczególnych predyspozycji i wiedzy. Tym bardziej zaskakujący jest fakt, że w Polsce nie reguluje go żadna ustawa, określająca warunki kształcenia i prowadzenia działalności terapeutycznej. Pod względem prawnym zawód ten może wykonywać każdy, bez spełniania jakichkolwiek warunków formalnych. Jeśli jednak na poważnie myślisz o karierze psychoterapeuty, bez studiów i certyfikatów ani rusz. Psychoterapeuta to zawód
Wady wzroku są szerzącą się chorobą cywilizacyjną. Niemal codziennie mamy do czynienia z urządzeniami i zjawiskami, które mają negatywny wpływa na nasze oczy. Oznacza to coraz większą potrzebę korekcji wzroku przy pomocy okularów, czyli coraz większy rynek optyczny. Taki stan rzeczy czyni zawód optyka nie tylko potrzebnym, ale i perspektywicznym. Czym zajmuje się optyk? Czym jego praca różni się od
Zawód położnej jest jednym z najstarszych, jego początki sięgają bowiem początków naszej cywilizacji. Na przestrzeni wieków przeszedł jednak ogromną metamorfozę. Czym zajmują się współczesne położone? W jakich warunkach wykonują swoją pracę i ile zarabiają? Specjalnie dla Was zebraliśmy wszystkie informacje na temat ich pracy. Kim jest położna? Obowiązki położnej do połowy XVIII wieku spoczywały na niewykształconych kobietach, które opierały się
Pracy dla dietetyka w krajach rozwiniętych jest coraz więcej z każdym rokiem – narastają tzw. choroby cywilizacyjne, a wśród nich otyłość. Jedną z najbardziej dotkliwych jest prawdziwa epidemia otyłości. Nawet w dzisiejszych czasach stosunkowo niewielu ludzi uważa ją za zagrożenie, tymczasem nadwaga może być podłożem i przyczyną licznych chorób narządów wewnętrznych, układu krwionośnego i serca. Niestety statystyki ilustrujące problemy zdrowotne społeczeństwa, pomimo wielu kampanii prozdrowotnych, stale rosną. Wobec zarysowanych tu problemów nietrudno wyobrazić sobie, że dietetyk w dzisiejszych czasach nie narzeka na brak pracy.
Z drugiej strony pogarsza się kondycja psychiczna społeczeństw, w tym narasta problem z psychicznymi zaburzeniami odżywiania. To praca dla osób zajmujących się psychodietetyką oraz psychologami. Z kolei w przypadku osób dbających o swój dobrostan wzrasta liczba osób uprawiających aktywnie sport amatorski, podejmujących intensywnie działania rekreacyjne, a także rośnie świadomość budowania zdrowej diety wśród osób pracujących na stanowiskach biurowych. Rośnie też liczba młodzieży chcącej budować karierę zawodowego sportowca. To buduje zapotrzebowanie zarówno na usługi dietetyka sportowego, jak i dietetyka “pierwszego kontaktu”. To także rynek dla dietetyków i osób zajmujących się żywieniem człowieka w sektorze tzw. diet pudełkowych. Natomiast w przypadku dietetyki klinicznej istnieje stały popyt dla osób zatrudnionych na stanowiskach związanych z układaniem
Ciekawym rynkiem pracy dla dietetyków jest też rynek usług żywieniowych dla szkół, przedszkoli i żłobków, gdzie posiłki muszą spełniać odpowiednie warunki zdrowego i smacznego odżywiania dzieci i młodzieży. To zarówno współpraca ze stołówkami szkolnymi, jak i firmami cateringowymi dostarczającymi gotowe posiłki dla małych dzieci w żłobkach, przedszkolach i uczniów szkół. Ktoś może ironicznie powiedzieć, że są to tzw. problemy pierwszego świata, bo w krajach rozwijających się podstawowym problemem jest niedobór jedzenia, głód oraz monodieta związana z brakiem wartościowych produktów żywnościowych. Tak możesz starać się budować ścieżkę kariery dietetyka, pracując np. dla organizacji NGO zajmujących się pomocą żywnościową i wsparciem posiłkami osób potrzebujących. Po uzyskaniu dyplomu dobrej uczelni można otworzyć swój własny gabinet dietetyczny, gdyż rozpoczęcie własnej działalności nie wymaga zbyt wielu inwestycji w sprzęt, czy wyposażenie. Wystarczy wynająć gabinet medyczny w którejś z instytucji ochrony zdrowia. Początki zawsze są trudne, jednak zdobycie dobrej opinii i zaufania pacjentów jest punktem startowym dynamicznego rozwoju i sukcesu zawodowego.
Rynek pracy w Katowicach jest bardzo atrakcyjny dla studentów i absolwentów. Przede wszystkim jest tu stosunkowo niskie bezrobocie. Stopa bezrobocia w tym miecie wynosi tylko 1,9% i jest ponad trzy razy niższa od średniej krajowej. Wykształceni absolwenci uczelni katowickich nie powinni mieć problemu ze znalezieniem satysfakcjonującego zatrudnienia w lokalnych firmach.
W Katowicach znajdziecie bardzo dużo renomowanych zakładów pracy, które stawiają na innowacyjność i kwalifikacje swoich pracowników. Wśród największych firm znajdują się między innymi Polska Grupa Górnicza w Katowicach, Tauron Polska Energia S.A. w Katowicach, Każdy z tych podmiotów potrzebuje wykwalifikowanej kadry technicznej, menedżerskiej oraz marketingowców i informatyków, którzy zadbają o systemy i promocje firm. Bardzo cenione są lokalne obiekty służby zdrowia, dzięki czemu bardzo popularne są studia medyczne. Katowice i inne miasta konurbacji górnośląskiej to bardzo przyjazny region dla studentów i absolwentów, dlatego warto kontynuować w nim swoją edukację i rozpocząć karierę zawodową.