Studia rolnicze w pigułce
Co warto wiedzieć o studiach związanych z rolnictwem? Jeśli wahasz się, czy studiowanie bioinżynierii w produkcji zwierzęcej, eksploatacji mórz i oceanów, farmerstwa, ogrodnictwa, rolnictwa, rybactwa ma sens, to poniższe informacje będą dla Ciebie bardzo interesujące. Zanim przystąpisz do rekrutacji na studia rolnicze – dowiedz się o nich więcej. Sprawdź, co to są studia rolnicze, jakie dają możliwości studiowania i pracy dla absolwentów. Kierunki związane z rolnictwem realizowane są na studiach licencjackich (3 lata) lub inżynierskich (3,5 roku) oraz na magisterskich studiach uzupełniających (1,5 roku do 2 lat). Głównym celem rolnictwa jest dostarczenie płodów rolnych tj. produktów roślinnych i zwierzęcych, które pozyskuje się poprzez uprawę roli i roślin oraz chowu i hodowli zwierząt. Rolnictwo jako nauka rolnicza jest dzielona na: nauki leśne, rolnictwo i ogrodnictwo, technologię żywności i żywienia, weterynarię, zootechnikę i rybactwo. Podczas wykładów, ćwiczeń i laboratoriów zgłębisz zatem ww. nauki rolnicze, a także poznasz praktyczną stronę uprawy roli i roślin, chowu i hodowli zwierząt. W programie studiów znajdziesz m.in. przedmioty takie jak: agronomia, agrochemia, uprawa roli i roślin, inżynieria rolnicza, kształtowanie środowiska, ochrona roślin, ogrodnictwo, nasionoznawstwo, rybactwo, ichtiologia. Na pewno interesuje Cię, jakie kierunki i specjalności w zakresie studiów rolniczych masz do wyboru. Można je pogrupować ze względu na nauki rolnicze, w których się specjalizujesz zawodowo np. jako rolnik, ogrodnik, rybak, hodowca, ekspert ds. rolnictwa. Po studiach zatrudnienie znajdziesz np. w: gospodarstwie rolnym, czy wodnym, agencjach i instytucjach rządowych i samorządowych, instytucjach naukowo-dydaktycznych.
Rolnictwo: Współczesny rolnik zanurzony jest w świat globalnych relacji finansowych, ekonomicznych i politycznych. Aby zrozumieć procesy, które tworzą trendy w rolnictwie trzeba zyskać bardzo rozbudowaną wiedzę i umiejętności analitycznie. Optymalizacja i maksymalizacja zysków z produkcji rolnej dawno już przestała ograniczać się do podstawowych czynności. Dziś wiele urządzeń i systemów sterowania zostało skomputeryzowanych, a obsługa sprzętów laboratoryjnych i umiejętność przeprowadzania pomiarów i badań jakości produktów jest niezbędna nawet dla rolników zarządzających gospodarstwami. Osoby, które zamierzają ubiegać się o indeks uczelni, która realizuje studia na kierunku rolnictwo, powinny skupić się na nauce biologii. Pod uwagę, w zależności od kryteriów przyjęć wyznaczonych przez komisje kwalifikacyjne, brane są też przedmioty takie jak chemia czy fizyka. Z pewnością nie zaszkodzi znajomość podstawowych zagadnień z zakresu wiedzy o społeczeństwie, bowiem część przyszłych studiów przeznaczona będzie na poznawanie kwestii związanych z prawem i administracją w obszarze rolnym. Studia na kierunku rolnictwo mogą się okazać niezwykle ciekawe. W dobrych uczelniach do dyspozycji studentów oddawane są nowe laboratoria i pracownie, w których można udoskonalić swoje umiejętności praktyczne. Ważną częścią nauki są też zajęcia terenowe i możliwość pracy w gospodarstwach eksperymentalnych, prowadzonych przez uczelnię. W ramach wykładów można poznać podstawowe zagadnienia związane z prawem, gospodarką i administracją.
Ogrodnictwo: Uprawianie ogrodnictwa wymaga, wbrew pozorom, znacznej wiedzy i umiejętności. Nie chodzi bowiem o przysłowiowe kopanie ogródków, sadzenie marchewki i zbieranie jabłek! Ogrodnictwo wymaga szerokiej wiedzy i bardzo konkretnych umiejętności związanych np. z botaniką, ochroną roślin, sadownictwem, gleboznawstwem, chemią, biochemią oraz architekturą przestrzeni. Kandydat na studia w zakresie ogrodnictwa powinien wyróżniać się szeroką wiedzą z zakresu biologii i chemii, ponieważ te dziedziny stanowią podstawę przyszłej nauki. Warto postarać się o jak najwyższe wyniki na świadectwie maturalnym. Procedury rekrutacyjne w większości uczelni przewidują nabór na podstawie listy rankingowej osiągnięć maturalnych kandydatów. Oczywiście warto postawić także na naukę języków obcych. Adepci ogrodnictwa spędzają mnóstwo czasu w szklarniach, ogrodach eksperymentalnych i laboratoriach. Muszą oni zdobyć pełen zakres praktycznych umiejętności, aby w przyszłości, jako wykwalifikowani ogrodnicy, potrafili kierować pracą podwykonawców. Przygotowanie teoretyczne zapewniają wykłady i seminaria, które dotyczą zróżnicowanych zakresów wiedzy przyrodniczej.
Zootechnika: Zootechnika to nauka o racjonalnym chowie i hodowli zwierząt oraz ich użytkowaniu. W zakres zootechniki wchodzą takie dyscypliny jak: genetyka, doskonalenie zwierząt, rozród, żywienie, paszoznawstwo, zoohigiena oraz mechanizacja produkcji zwierzęcej i ekonomika produkcji zwierzęcej. Studenci otrzymują zasób wiedzy na temat teorii i praktyki racjonalnego chowu, hodowli i utrzymania zwierząt. Aby dostać się na ten popularny kierunek studiów należy bardzo dobrze zdać egzaminy maturalne z takich przedmiotów jak: biologia, chemia, a także matematyka. Najlepiej wybrać te przedmioty na poziomie rozszerzonym.
Weterynaria; Medycyna weterynaryjna to nauka traktująca o chorobach zwierząt, ich leczeniu oraz profilaktyce, higienie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zajmująca się ochroną ludzi przed chorobami pochodzenia odzwierzęcego. Na studiach weterynaryjnych zyskasz także umiejętności zajmowania się nadzorem sanitarno-weterynaryjnym, sprawowania nadzoru weterynaryjnego nad ochroną zdrowia publicznego i środowiska. Studia na kierunku weterynaria w polskich uczelniach trwają 5,5 roku jako jednostopniowe studia magisterskie zakończone uzyskaniem tytułu lekarza weterynarii, równorzędnego z tytułem magistra. Kierunek weterynaria to tam samo trudne i wymagające studia, jak kierunki kształcące lekarzy zajmujących się ludźmi. Studenci weterynarii uczą się o chorobach zwierząt, ich leczeniu oraz profilaktyce i higienie produktów pochodzenia zwierzęcego. Zajmują się również ochroną ludzi przed chorobami pochodzenia odzwierzęcego. Podczas wykładów, ćwiczeń i laboratoriów poznasz takie obszary kompetencji, wiedzy i umiejętności, jak biologia, biofizyka, biochemia, chemia, histologia, embriologia, anatomia zwierząt, fizjologia zwierząt, immunologia, mikrobiologia, genetyka, epidemiologia weterynaryjna, farmacja, farmakologia weterynaryjna, toksykologia, biostatystyka i metody dokumentacji, weterynaria sądowa, chów i hodowla zwierząt, technologia w produkcji zwierzęcej, żywienie zwierząt, etologia, ochrona środowiska, diagnostyka, chirurgia ogólna i anestezjologia, choroby zwierząt domowych i gospodarskich.
Bioinżynieria w produkcji zwierzęcej: Bioinżynieria w produkcji zwierzęcej to kierunek interdyscyplinarny, który daje możliwość zdobycia umiejętności analitycznych, które łączą teorię i nowoczesne techniki bioinżynierii. Student tego kierunku stanie się specjalistą, który będzie gotowy stawić czoła narastającym problemom produkcji zwierzęcej przy użyciu szerokiego wachlarza strategii biotechnologicznych. Będzie uczył się rozumienia skomplikowanych procesów zachodzących w mikro- i makro- skali, dzięki czemu będzie wprowadzał innowacyjne rozwiązania, które udoskonalą procesy produkcyjne.
Eksploatacja mórz i oceanów: Eksploatacja mórz i oceanów jest kierunkiem idealnym dla osób, które interesują się procesami zachodzącymi w morzu, biologią organizmów morskich, czy też ochroną środowiska morskiego. Studia mają charakter interdyscyplinarny, czyli łączą wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, ścisłych i ekonomicznych. W trakcie zajęć słuchacz otrzymuje wiedzę o wszystkim co jest związane z: żywieniem organizmów wodnych, akwakulturą, rybactwem morskim, ekologią i ochroną środowiska, techniką połowów, oceanografią biologiczną, biologicznym zasobem morza, energetycznym zasobem morza, eksploatacją jednostek górnictwa morskiego czy morskimi farmami wiatrowymi.
Farmerstwo: Farmerstwo to nowy makrokierunek studiów, który proponuje powrót do całościowego traktowania rolnictwa podzielonego na produkcję roślinną i zwierzęcą, a jednocześnie zawiera program nauczania dostosowany do aktualnej sytuacji w rolnictwie.
Technika rolnicza i leśna TRiL (inżynieria rolnicza i leśna): Studia na kierunku technika rolnicza i leśna obejmują wiedzę z zakresu budowy, eksploatacji i użytkowania maszyn. Studenci zapoznają się z zasadami konstrukcji maszyn oraz ich obsługi. Są to studia o charakterze technicznym będące dobrą propozycją dla wszystkich tych absolwentów szkół średnich, którzy chcą połączyć swoje zainteresowania techniczne z zastosowaniem maszyn i urządzeń w rolnictwie, leśnictwie lub przetwórstwie żywności. Absolwenci techniki rolnej i leśnej mogą znaleźć pracę w różnych gałęziach produkcji, a szczególnie tych, które realizują zadania związane z sektorem gospodarki żywnościowej. W trakcie zajęć studenci zdobywają wiedzę z zakresu budowy, konstrukcji, eksploatacji i napraw maszyn branży rolniczej, leśnej i spożywczej, projektowania i nadzorowania procesów technologicznych w przedsiębiorstwach branżowych, energetyki lokalnej, produkcji biopaliw i energii ze źródeł odnawialnych, stosowania nowoczesnych technik i technologii produkcji rolnej i leśnej.
Agroleśnictwo: Studia na kierunku agroleśnictwo są nowością. Wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na specjalistów z zakresu innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie i leśnictwie, które wynika ze zmian klimatu i potrzeb struktur Unii Europejskiej. Studia mają być odzwierciedleniem przekazywania wiedzy z zakresu użytkowania ziemi, w którym wykorzystywana jest wiedza z zakresu rolnictwa i leśnictwa, w celu zoptymalizowania efektów ekonomicznych i ekologicznych. Program studiów obejmuje wiedzę z zakresu nauk rolniczych i leśnych, która pozwala na znalezienie zatrudnienia w administracji rządowej i samorządowej, doradztwie dotyczącym innowacyjnego wykorzystania terenów oraz w sektorze rolniczym i leśnym.
Gospodarka w ekosystemach rolnych i leśnych: Studia na kierunku gospodarka w ekosystemach rolnych i leśnych mają charakter interdyscyplinarny, unikatowy w skali kraju. W trakcie studiów słuchacz uzyska umiejętności praktyczne z zakresu nauk rolniczych i leśnych, jak również zastosowania nowoczesnych technik i technologii w tych dziedzinach.
Słuchacz uzyska wiedzę z zakresu: produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz możliwości genetycznego i środowiskowego kształtowania ich poziomu i jakości, szkółkarstwa, planowania i wykonawstwa nasadzeń, pozyskiwania i przerobu drewna oraz przetwórstwa runa leśnego, łowiectwa i zagospodarowania dziczyzny, minimalizacji szkód od zwierzyny w gospodarce rolnej i leśnej, biologicznych, chemicznych i fizycznych zagrożeń produkcji i pozyskiwania surowców pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i leśnego, konieczności kształtowania wielofunkcyjnego obszarów wiejskich, ich infrastruktury, zagrożeń związanych z utylizacją i zagospodarowaniem produktów ubocznych i odpadowych i ich wpływu na ochronę środowiska, procesów technologicznych, mechanizacji prac, powiązań logistycznych oraz podstaw zarządzania, marketingu i ekonomiki produkcji. Zdobytą wiedzę można poszerzyć na studiach II stopnia na tym samym kierunku.
Rybactwo: Zadaniem rybactwa jest skoordynowanie czynności mających na celu racjonalne gospodarowanie organizmami wodnymi. Odbywa się to zgodnie z zasadami ekonomii i założeniami ochrony przyrody. Kandydat na ten kierunek rybactwo powinien interesować się przyrodą, a zwłaszcza jego wodną częścią, a także nowoczesną hodowlą ryb, czyli akwakulturą, biotechnologią chowu i hodowli ryb. Na rybactwie student nauczy się jak w nowoczesny sposób eksploatować biologiczne zasoby morza, wód śródlądowych, poznaje podstawy prawne funkcjonowania gospodarki rybackiej. Rybactwo umożliwi też zdobycie niezbędnej wiedzy do założenia hodowli ryb akwariowych, założenia własnej firmy produkcji ryb ozdobnych na rynek polski i europejski lub utworzenia gospodarstwa agroturystyczne z atrakcyjnymi łowiskami dla wędkarzy. Studenci zdobywają interdyscyplinarną wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych i nauk o środowisku wodnym oraz o organizmach roślinnych i zwierzęcych występujących w ekosystemach wodnych i wodno-lądowych. Nabywają umiejętności wykorzystywania tej wiedzy w pracy zawodowej i życiu z zachowaniem zasad prawnych i etycznych. W trakcie studiów na rybactwie studenci uczą się ocenić stan zdrowotny ryb, poznają techniki połowów i transportu ryb, sposoby zabezpieczenia złowionych ryb, a także podstawy technologii ich przetwórstwa. Program kształcenia obejmuje również zagadnienia chowu i hodowli ryb oraz innych organizmów wodnych, a także oceny jakości środowiska wodnego. Studenci rybactwa poznają prawne i ekonomiczne aspekty gospodarki rybackiej oraz podstawowe zasady ochrony środowiska i zasobów naturalnych.
Agrobiznes: Studia na kierunku agrobiznes mają interdyscyplinarny charakter. Łączą wiedzę z zakresu rolnictwa oraz prowadzenia gospodarstwa i innych firm sektora agrobiznesu. Głównym celem studiów jest wykształcenie specjalistów w branży rolno-spożywczej.
Behawiorystyka zwierząt: Behawiorystyka zwierząt to nowoczesny kierunek studiów obejmujący kształcenie w zakresie etologii i dobrostanu zwierząt różnych gatunków, behawioru oraz optymalizacji warunków utrzymania i użytkowania zwierząt z uwzględnieniem obowiązujących przepisów prawa oraz z nadchodzącymi zmianami legislacyjnymi. Zajęcia mają bardzo praktyczny charakter.
Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich: Studia na kierunku hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich mają bardzo nowoczesny charakter. Zajęcia obejmują wiedzę z zakresu hodowli, bioróżnorodności, warunków utrzymania oraz żywienia zwierząt. Dodatkowo słuchacze poznają zagadnienia związane z żywieniem dzikich zwierząt i towarzyszących. Absolwenci studiów uzyskują jednocześnie uprawnienie do prowadzenia indywidualnego gospodarstwa rolnego. W trakcie zajęć słuchacz zdobędzie wiedzę z zakresu zarządzania gospodarstwem rolnym oraz przedsiębiorstwem branży przetwórstwa rolnego połączoną z wiedzą z zakresu ekonomii i marketingu, rachunkowości. Dodatkowo studenci przygotowywani są do prowadzenia własnej działalności gospodarczej:
Agrochemia; To kierunek interdyscyplinarny, łączący w sobie elementy nauk chemicznych oraz nauk rolniczych. Zajmuje się oddziaływaniem związków chemicznych na przebieg procesów chemicznych i biologicznych, zachodzących w glebie i roślinach oraz w hodowli zwierząt. Program studiów pozwala na zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu funkcjonowania środowiska przyrodniczego oraz szersze poznanie oddziaływania związków chemicznych na procesy chemiczne i biologiczne zachodzące w glebie i w roślinach oraz na produkcję zwierzęcą. Przedmioty realizowane na tym kierunku to m. in.: chemia, biochemia, agroekologia i ochrona środowiska, chemia rolna, produkcja roślinna i zwierzęca, gleboznawstwo, gospodarka odpadami i technologia chemiczna w rolnictwie.