Agronomia to nauka o produkcji roślinnej wraz z dziedzinami z nią związanymi, jak fizjologia i anatomia roślin, chemia rolna, gleboznawstwo oraz ochrona środowiska. Program studiów daje niezbędną wiedzę na temat prowadzenia gospodarstwa rolnego oraz zarządzania przedsiębiorstwami związanymi z obsługą rolnictwa i całego kompleksu gospodarki żywnościowej.
Najczęściej wykładane przedmioty:
agroekologia i ochrona środowiska, agrometeorologia, bezpieczeństwo pracy i ergonomia, biochemia, biotechnologia, botanika, chemia rolna, chów zwierząt, ekonomia, entomologia ogólna, fitopatologia ogólna, fizjologia roślin i zwierząt, genetyka, gleboznawstwo, grafika inżynierska i komputerowa, gospodarka wodna, herbologia, hodowla roślin, łąkarstwo, mikrobiologia, nasiennictwo, prawodawstwo rolne i ochrona własności intelektualnej, rolnictwo na świecie, technika rolnicza, technologie upraw rolniczych, uprawa roli i roślin, użytkowanie maszyn i urządzeń, żywienie zwierząt i paszoznawstwo,
Po studiach:
Absolwent może podjąć pracę w:
– specjalistycznych działach rolnictwa,
– doradztwie rolnym,
– jednostkach badawczo-rozwojowych i naukowo-dydaktycznych związanych z rolnictwem,
– gospodarką żywnościową,
– oświacie