Przemysł spożywczy w Polsce zatrudnia ponad 500 tys. osób i ciągle się rozwija. Jest to rynek perspektywiczny, raczej odporny na kryzysy finansowe. Jeśli poszukujesz stabilnej pracy, a chemia i biologia nie sprawiają Ci problemu, pomyśl o zawodzie technologa żywności. Nie musi to wcale oznaczac, że będziesz specem od chemii w żywności, GMO i “trucia ludzi”. Wręcz przeciwnie: jako technolog żywności możesz czuwać nad procesem przetwarzania surowców roślinnych i zwierzęcych w gotowe produkty spożywcze i dbać o wysoką jakość produkowanej żywności.
Co robi technolog żywności?
Technolog żywności pracuje zazwyczaj w zakładach produkcji żywności. Jest odpowiedzialny za przygotowanie receptur, wszelkiego rodzaju norm jakości oraz instrukcji produkcyjnych dla określonego produktu i zakładu. Ale na tym nie koniec. Opracowane normy i procedury wprowadza w życie, a następnie nadzoruje ich zastosowanie na różnych odcinkach produkcji. Nadzoruje pracę maszyn, a także ludzi. Jest odpowiedzialny za jakość surowców i produktów na każdym etapie. Praca technologa żywności jest zatem bardzo odpowiedzialna. Jego błąd lub niedopatrzenie na którymś etapie produkcji może spowodować poważne konsekwencje, mogące mieć wpływ na zdrowie konsumentów, nie wspominając o stratach finansowych producenta.
Miejscem pracy technologa żywności może być zarówno klimatyzowane biuro i wygodny fotel, jak i sterylne laboratorium czy hala produkcyjna, a nawet chłodnia.
Jakie studia powinieneś wybrać?
Aby zostać technologiem żywności teoretycznie wystarczy technikum lub szkoła policealna, po której można uzyskać tytuł technika technologii żywności. Praktyka pokazuje jednak, że dużo większe szanse na zdobycie dobrej pracy i lepszych zarobków mają osoby z wyższym wykształceniem, którego zazwyczaj oczekują pracodawcy.
Tutaj wybór jest prosty. Najlepsze będą studia z Technologii żywności i żywienia człowieka. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym kierunku. Z pewnością w całej ścieżce kształcenia przyda Ci się zamiłowanie do biologii i chemii.
Wiedza i kompetencje
Zeby sprostać wysokim wymaganiom, o których pisaliśmy wyżej, technolog musi mieć do dyspozycji pewne narzędzia i wskazówki. Oprócz swojej wiedzy zdobytej na studiach nie kieruje się swoją intuicją i “widzimisię”. To mogłoby mieć opłakane skutki. Każdy technolog żywności powinien znać międzynarodowe normy bezpieczeństwa żywności, a także krajowe i europejskie prawo żywnościowe. Jeśli myślisz o tym zawodzie, to mamy dla Ciebie zagadkę: co oznaczają skróty BRC oraz HACCP? Radzimy dobrze się z nimi zapoznać. To wiedza jak najbardziej praktyczna i pomocna w pracy technologów żywności.
Predyspozycje do zawodu technologa żywności mają z pewnością osoby skrupulatne i dokładne. Wymagają tego obowiązki zarówno na stanowisku laboranta, kierownika produkcji, jak i głównego technologa. Powinieneś mieć zdolność skupienia na konkretnym problemie, zastosowania ścisłych reguł i norm, przy jednoczesnej kreatywności w tworzeniu nowych rozwiązań. Niełatwe? To nie wszystko. Jak już wspomnieliśmy, zawód technologa żywności często wiąże się z pracą w zespole, a także nadzorowaniem pracy ludzi. Niezbędne są zatem umiejętności komunikacyjne i interpersonalne.
Ile zarabia technolog żywności?
Technolog żywności to nie jest jedno stanowisko. Tak samo jak stanowiska i stopnie awansu, różne są i wynagrodzenia. Zależą one takżę od firmy – jej kondycji finansowej, rozmiaru i kapitału. Swoją pracę zawodową możesz zacząć jako pracownik linii produkcyjnej czy szeregowy laborant, kolejne stopnie to np. kontroler jakości czy kierownik działu produkcji. Z wykształceniem wyższym masz otwartą drogę do stanowisk kierowniczych. Średnio technolog żywności w Polsce zarabia ok. 3 tys. zł. Jednak na najwyższych stanowiskach możesz liczyć na zarobki rzędu 6 tys. zł.