Myślisz o studiach w zakresie chemii żywności, ale zastanawiasz się, czy warto je wybrać, co można po nich robić, jak wygląda tok studiowania, jakie uczelnie je prowadzą? I najważniejsze: czy tak naprawdę to studia dla Ciebie, czy masz odpowiednie predyspozycje? Ten tekst odpowie na najważniejsze pytania o kierunku chemia żywności. O czym są studia na […]
Myślisz o studiach w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka, ale zastanawiasz się, czy warto je wybrać, co można po nich robić, jak wygląda tok studiowania, jakie uczelnie je prowadzą? I najważniejsze: czy tak naprawdę to studia dla Ciebie, czy masz odpowiednie predyspozycje? Ten tekst odpowie na najważniejsze pytania o kierunku technologia żywności i żywienie […]
Przemysł spożywczy w Polsce zatrudnia ponad 500 tys. osób i ciągle się rozwija. Jest to rynek perspektywiczny, raczej odporny na kryzysy finansowe. Jeśli poszukujesz stabilnej pracy, a chemia i biologia nie sprawiają Ci problemu, pomyśl o zawodzie technologa żywności. Nie musi to wcale oznaczac, że będziesz specem od chemii w żywności, GMO i “trucia ludzi”. […]
Analityka żywności i środowiska wodnego to kierunek interdyscyplinarny, którego treści programowe łączą zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa żywności, elementów dietetyki, technologii żywności, a także wiedzę na temat hodowli. Ze względu na specyfikę tego kierunku, z pewnością nie są to studia dla każdego. Idealny kandydat powinien wykazywać zainteresowanie jeszcze przed rozpoczęciem studiów i osiągnąć na maturze wysoki […]
Studia na kierunku bioinżynieria żywności i środowiska wodnego to studia łączące wiedzę z zakresu diagnostyki żywności i środowiska wodnego. Studia są prowadzone przez uczelnie techniczne oraz uniwersytety przyrodnicze, dlatego kandydaci powinni interesować się tymi obszarami wiedzy już na etapie nauki szkolnej. Nie są to z pewnością studia łatwe, a wymagają zaangażowania znajdują ciekawą i dobrze […]
Bezpieczeństwo żywności obejmuje swoim zakresem chemię żywności, mikrobiologię żywności, nauki rolnicze i techniczne w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności. Kierunek kształci fachowców, którzy mają zapewnić jak najlepszą ochronę zdrowia ludzkiego i interesów konsumentów. Bezpieczeństwo żywności to dziedzina wiedzy, która zajmuje się sprawdzaniem jakości oferowanej konsumentom żywności poprzez zaplanowanie praktyk testowania produktów. Dotyczy to wszystkiego, co […]
Studia te nie należą do najpopularniejszych, jednak z pewnością są bardzo ciekawą propozycją dla osób zainteresowanych wytwarzaniem, produkcją i racjonalnym wykorzystaniem żywności. Stwarzają one bardzo ciekawe możliwości rozwoju oraz realizacji błyskotliwej kariery zawodowej. Nauka polega na łączeniu ze sobą wniosków, wypływających z wielu różnych dziedzin nauki, tak by zastosować tę wiedzę w działalności związanej z […]