Bezpieczeństwo żywności obejmuje swoim zakresem chemię żywności, mikrobiologię żywności, nauki rolnicze i techniczne w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności. Kierunek kształci fachowców, którzy mają zapewnić jak najlepszą ochronę zdrowia ludzkiego i interesów konsumentów. Bezpieczeństwo żywności to dziedzina wiedzy, która zajmuje się sprawdzaniem jakości oferowanej konsumentom żywności poprzez zaplanowanie praktyk testowania produktów. Dotyczy to wszystkiego, co można nabyć w sklepie, dlatego absolwenci znajdą pracę w każdym zakładzie produkcyjnym.
Jak wygląda program studiów na bezpieczeństwie żywności:
Podczas studiów na kierunku bezpieczeństwo żywności realizowane są przedmioty:
- matematyka,
- statystyka,
- biologia,
- mikrobiologia,
- chemia,
- biochemia,
- prawo żywnościowe,
- podstawy produkcji roślinnej i zwierzęcej,
- toksykologia,
- ekologia i ochrona środowiska,
- analiza żywności,
- ogólna i kierunkowe technologie żywności,
- logistyka w łańcuchu żywnościowym,
- towaroznawstwo żywności,
- metrologia,
- procesy jednostkowe w przemyśle spożywczym,
- patogenne zmiany w surowcach żywnościowych,
- zagrożenia biologiczne,
- chemiczne i fizyczne w żywności,
- instrumentalne metody oceny bezpieczeństwa i jakości żywności,
- podstawy biologii molekularnej i inżynierii genetycznej,
- żywność genetycznie modyfikowana,
- nadzór weterynaryjny i sanitarny w gospodarce żywnościowej,
- ochrona zdrowia publicznego,
- podstawy żywienia człowieka,
- systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Porównaj ofertę uczelni
Myślisz o studiach na kierunku bezpieczeństwo żywności ? Sprawdź ofertę uczelni.
Perspektywy pracy po studiach na kierunku bezpieczeństwo żywności:
Absolwenci tego kierunku mogą być zatrudniani w placówkach edukacyjnych i badawczo-rozwojowych a także firmach doradczych i audytujących, czy też w inspekcjach urzędowej kontroli jakości. Dzięki zdobytej wiedzy są przygotowani do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach i instytucjach zajmujących się kontrolą jakości i bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym.