Studia na kierunku biotechnologia molekularna na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie prowadzone są przez Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii.
Biotechnologia molekularna stanowi istotne uzupełnienie studiów licencjackich z biotechnologii. Nazwa kierunku wskazuje, wokół czego koncentrują się zajęcia prowadzone na WBBiB – przedmiotem nauczania są przede wszystkim makrocząsteczki, takie jak kwasy nukleinowe i białka oraz różnorodne procesy zachodzące na poziomie komórkowym w organizmach roślin i zwierząt, u wirusów oraz u bakterii.
Biotechnologia molekularna to bezpłatne studia magisterskie (II stopnia).
Na kierunku biotechnologia molekularna główny nacisk położony jest na nabycie przez studentów umiejętności praktycznych oraz poznanie jak największej liczby metod i technik stosowanych współcześnie w obszarze nauk biologicznych. Zagadnienia badawcze, nad którymi pracują naukowcy z WBBiB UJ oraz zaawansowane techniki, z których korzystają, znajdują bezpośrednie odzwierciedlenie w zajęciach dydaktycznych.
Program studiów zawiera zaledwie kilka przedmiotów obowiązkowych. Większość punktów studenci zdobywają na kursach fakultatywnych, które wybierają zgodnie z własnymi zainteresowaniami.
Biotechnologia wykorzystywana jest w bardzo różnych obszarach gospodarki, takich jak np.
Rodzaj zajmowanego stanowiska zależy między innymi od doświadczenia, predyspozycji, dodatkowych umiejętności (tzw. miękkich) oraz poziomu wykształcenia.
Absolwenci biotechnologii molekularnej są m. in. przygotowani do pracy przy realizacji projektów badawczych w polskich i zagranicznych ośrodkach naukowych. Decydując się na karierę naukową/akademicką trzeba zwykle kontynuować naukę na studiach doktoranckich. Doktorat jest także mile widziany u osób na stanowiskach kierowniczych w firmach z sektora life science.
Ukończenie biotechnologii molekularnej pozwala na podjęcie pracy w przedsiębiorstwach/instytucjach prowadzących własne badania naukowe lub wdrażających najnowsze osiągnięcia nauk biologicznych w życie, m.in. w: