Studia na kierunku biochemia na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie prowadzone są przez Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii.
Biochemia to dziedzina nauki zajmująca się procesami chemicznymi zachodzącymi w organizmach żywych: syntezą i rozkładem związków organicznych, przemianami energetycznymi, przekazywaniem informacji genetycznej. Przedmiotem badań biochemicznych są makrocząsteczki – złożone związki chemiczne, takie jak białka, kwasy nukleinowe, polisacharydy (oraz ich składowe: aminokwasy, nukleotydy, cukry proste) oraz lipidy.
Biochemia na WBBiB UJ to zatem kierunek dla osób dobrych z biologii i chemii, a przy tym lubiących matematykę i fizykę (te dwa przedmioty ścisłe ułatwiają bowiem poznanie mechanizmów oddziaływań międzycząsteczkowych oraz pozwalają w pełni zrozumieć na czym polegają zaawansowane metody badawcze i pomiarowe wykorzystywane współcześnie w laboratoriach biochemicznych).
Biochemia to bezpłatne, stacjonarne studia licencjackie (I stopnia) i magisterskie (II stopnia).
W Polsce tylko Uniwersytet Jagielloński prowadzi studia na kierunku biochemia. Studia licencjackie z biochemii są skonstruowane w taki sposób, by umożliwić studentom wybór rozmaitych kursów, w zależności od zainteresowań. Oprócz przedmiotów podstawowych (m. in. matematyka, fizyka, statystyka, chemia organiczna i nieorganiczna, biofizyka, fizjologia roślin i zwierząt), w programie studiów znajdują się także specjalistyczne bloki tematyczne:
Znaczącej części wykładów prowadzonych na biochemii towarzyszą zajęcia praktyczne, w ramach których studenci mają bezpośredni dostęp do najnowszej aparatury pomiarowo-badawczej.
Absolwenci kierunku biochemia są przygotowani do pracy: