Studia te nie należą do najpopularniejszych, jednak z pewnością są bardzo ciekawą propozycją dla osób zainteresowanych wytwarzaniem, produkcją i racjonalnym wykorzystaniem żywności. Stwarzają one bardzo ciekawe możliwości rozwoju oraz realizacji błyskotliwej kariery zawodowej. Nauka polega na łączeniu ze sobą wniosków, wypływających z wielu różnych dziedzin nauki, tak by zastosować tę wiedzę w działalności związanej z branżą spożywczą.
Rekrutacja na technologię żywności i żywienie człowieka
Rekrutacja uwzględnia osiągnięcia maturalne kandydatów, którzy wybrali rozszerzone i podstawowe poziomy z biologii, chemii i fizyki. Szczegółowe dane można oczywiście odnaleźć na stronach internetowych komisji rekrutacyjnych poszczególnych jednostek organizacyjnych wybranych uczelni. Walka o indeks nie zawsze jest trudna. Trzeba jednak wiedzieć, że zwykle dość duża grupa studentów tego kierunku, opuszcza uczelnie wraz z udostępnieniem wyników pierwszej sesji egzaminacyjnej.
Jak wygląda program studiów na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka
Studia nad technologią żywności i żywieniem człowieka to konieczność przyswojenia bardzo złożonej sieci połączeń między różnymi obszarami wiedzy. Należą do nich:
- nauki medyczne;
- biologia roślin i zwierząt;
- inżynieria maszyn produkcyjnych i rolniczych;
- dietetyka;
- chemia spożywcza;
- biotechnologia żywności i wiele, wiele innych dziedzin wiedzy.
Po zapoznaniu się z powyższą listą, która jedynie sygnalizuje problematykę, podejmowaną na studiach w zakresie Technologii żywności i żywienia człowieka nietrudno wyobrazić sobie przyczyny niepowodzeń, które przeżywają żacy, już w trakcie ich pierwszej sesji egzaminacyjnej.
Porównaj ofertę uczelni
Myślisz o studiach na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka? Sprawdź ofertę uczelni.
Perspektywy pracy po kierunku technologia żywności i żywienia człowieka
Absolwent cieszący się dyplomem technologii żywności i żywienia człowieka ma bardzo duże szanse na zatrudnienie w zakładach przetwórstwa i produkcji żywności. Nie tylko jako technolog, ale także jako specjalista ds. sprzedaży lub zakupów. Doświadczony absolwent może realizować się projektując linie produkcyjne i przetwórcze oraz kierując różnorakimi procesami technologicznymi, mającymi na celu obróbkę i wytwarzanie żywności.