Site logo

Pyszny uniwersytet

W Hiszpanii powstała pierwsza placówka akademicka, która przydziela absolwentom dyplom… kucharza.

W San Sebastian, w Kraju Basków otwarto Uniwersytet Gastronomiczny. To drugie takie miejsce w Europie, pierwsze znajduje się we Włoszech. W uroczystym otwarciu uczelni wziął udział książę Felipe, premier Kraju Basków Patxi Lopez, minister ds. nauki i innowacyjności Cristina Garmendia, przewodnicząca parlamentu baskijskiego Arantza Quiroga, wybitni szefowie kuchni oraz wiele innych osobistości świata polityki, kultury i gospodarki.

Od 3 października 56 studentów rozpocznie naukę na wydziale Nauk Gastronomicznych. Mają oni szansę stać się za cztery lata pierwszymi kucharzami z tytułem uniwersyteckim. Otrzymają dyplom licencjacki w dziedzinie Gastronomii i Sztuki Kulinarnej. Według dyrektora ds. naukowych placówki, Alexa Beitia, studenci nauczą się gotować i podawać. Uniwersytet wykształci także profesjonalistów, którzy będą umieli zarządzać firmami oferującymi usługi gastronomiczne na wysokim poziomie.

Po czteroletnim kierunku licencjackim absolwenci mogą podjąć roczne magisterskie studia uzupełniające w dziedzinie innowacji i zarządzania restauracjami. Założyciele uczelni przewidują także prowadzenie kursów i warsztatów doszkalających dla szefów kuchni, szefów restauracji, kierowników sal i kelnerów. Studenci będą się kształcić pod okiem słynnych kulinarnych ekspertów i restauratorów, m.in. Ferrana Adrii, uważanego za ojca gastronomii molekularnej, szefa uznanej czterokrotnie z rzędu za najlepszą na świecie restaurację “El Bulli” na Costa Brava.

Koszt jednego roku studiów wynosi 8 tys. euro – istnieje jednak możliwość otrzymania stypendium. Chętnych na studiowanie w San Sebastian nie brakuje – ponad 400 osób jest na liście oczekujących na przyjęcie w przyszłym roku. Uniwersytet otrzymał już wsparcie finansowe w wysokości 7 mln euro od hiszpańskiego ministerstwa nauki i innowacji. Realizacja projektu kosztowała ponad 17 mln euro. Placówka mieści się w 5-piętrowym budynku w kształcie… stosu talerzy. Obejmuje część akademicką i przeznaczoną na zajęcia praktyczne.

Koniec artykułu. Może sprawdzisz inne treści?
Portal Studia.pl wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci pełnego dostępu do jego funkcjonalności i gromadzeniu danych analitycznych. View more
Akceptuję