Site logo

Czy krewetki będą hodowane w Bałtyku?

Owoce morza pochodzące z hodowli stały się naszą codziennością. Z roku na rok można zaobserwować wzrost produkcji surowców spożywczych pochodzących z akwakultury. Rzadko jednak są one produkowane na polskim rynku. Pracownicy Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego mają nadzieję to zmienić. Chodzi o hodowlę białych krewetek w polskich warunkach.



Produkcja żywności pochodzącej z akwakultury odbywa się głównie na kontynencie azjatyckim. Kraje europejskie, w tym Polska, nie mają większego doświadczenia w tym sektorze. Niewiele też wiemy na temat możliwości takiej hodowli.

Naukowcy z Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego prowadzą badania dotyczące hodowli pochodzącej z Pacyfiku krewetki białej w polskich warunkach. Wierzą, że znajdą się przedsiębiorcy, którzy zechcą wykorzystać wiedzę na ten temat i zająć się hodowlą krewetek na szeroką skalę. Badania są realizowane w ramach międzynarodowego projektu InnoAquaTech finansowanego z programu Południowy Bałtyk.

Wybrana do badań krewetka biała (Litopenaeus vannamei) jest najczęściej spotykanym gatunkiem krewetek w hodowli. Charakteryzuje się bardzo dużą tolerancją na szeroki zakres zasolenia i temperatury oraz szybkim tempem wzrostu. Minusem hodowli tego gatunku w Polsce jest konieczność sprowadzania larw z zagranicy. Specjaliści Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego sprowadzili krewetki z USA i hodowali je w specjalnych zbiornikach. Taki eksperyment wymagał zarówno przygotowania merytorycznego, jak i stworzenia odpowiednich warunków środowiskowych.

Kierownik projektu mgr Hanna Łądkowska podkreśla, że celem tego przedsięwzięcia jest rozwój i transfer innowacyjnych technologii dla akwakultury z zastosowaniem systemu zwrotnego obiegu wody. Do hodowli wybrano systemy tzw. zamknięte, ponieważ pozwalają one na postawienie ich dosłownie wszędzie, wystarczy wolny kawałek ziemi.

Dr Halina Kendzierska z Zakładu Ekologii Eksperymentalnej Organizmów Morskich zachwala zalety takich systemów, mówiąc: „Obniżamy ilość zużywanej wody, a dodatkowo mamy pewność, że odgraniczamy dopływ substancji niebezpiecznych czy patogenów do naszej hodowli, ponieważ jest ona zamknięta. Jest także niezależna od warunków termicznych i klimatycznych”.

„Jest to pierwsza eksperymentalna hodowla tego gatunku w Polsce” – mówi dr hab. Monika Normant-Saręba. „Ma ona na celu prowadzenie badań naukowych na nowym gatunku i zaangażowanie studentów w ten proces”.

„Krewetki dostarczają wielu mikro- i makroelementów, w tym kwasów omega, są więc bardzo zdrowe. Dodatkowo są bardzo lubiane przez konsumentów, dlatego chcielibyśmy przybliżyć ten gatunek polskim przedsiębiorcom i zachęcić do ich hodowli” – podkreśla dr Halina Kendzierska. „Dlatego hodowle zamknięte są w tym wypadku świetnym rozwiązaniem”.

ZOBACZ WYDZIAŁ OCEANOGRAFII I GEOGRAFII NA UNIWERSYTECIE GDAŃSKIM

Naukowcy prowadzą również badania rynkowe dotyczące świadomości konsumenckiej w zakresie gatunków hodowlanych i ich spożycia. Takie informacje są bardzo przydatne dla potencjalnych przedsiębiorców zainteresowanych wprowadzeniem tego produktu na rynek. Dzięki przeprowadzonym badaniom naukowcy nauczyli się hodowli tego egzotycznego gatunku w polskich realiach i są gotowi pomóc potencjalnym przedsiębiorcom, którzy chcieliby się zająć hodowlą krewetek w takim zamkniętym obiegu wody na szeroką skalę. Poza wartością naukową bardzo ważne jest również to, że zgromadzone dane i wyniki tych badań będzie można bezpośrednio wykorzystać w przemyśle.


Koniec artykułu. Może sprawdzisz inne treści?

Sprawdź inne artykuły, które mogą Cię zainteresować

Neurobiologia na UAM

Jak pisał na swoim blogu internetowym “Piękno Neurobiologii” wybitny polski neurobiolog, gość Wydziału Biologii UAM, nieżyjący już prof. Jerzy Vetulanii “Neurobiologia, nauka o biologii układu

Czytaj więcej »
Portal Studia.pl wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci pełnego dostępu do jego funkcjonalności i gromadzeniu danych analitycznych. View more
Akceptuję