Kierunek studiów akwakultura i bezpieczeństwo żywności, pozwala na uzyskanie wiedzy i umiejętności z zakresu akwakultury ryb i innych organizmów wodnych, prawnych i ekonomicznych aspektów akwakultury i bezpieczeństwa żywności oraz oceny oddziaływania akwakultury na ekosystemy naturalne. Są to studia z jeden strony dla osób zainteresowanych hodowlą, ale również zagadnieniami związanymi z bezpieczeństwem żywności sprzedawanej w sklepach. Absolwenci znajdą pracę właśnie jako osoby odpowiedzialne za jakość produktów.
Wszystko o kierunku akwakultura i bezpieczeństwo żywności.
Jak wygląda program studiów na akwakulturze i bezpieczeństwie żywności:
Przedmioty nauczane podczas studiów to między innymi:
- chemia,
- biologia komórki,
- prawne aspekty akwakultury,
- higiena w obiektach wylęgarniczych,
- hydrotechnika,
- choroby ryb,
- higiena w hodowli organizmów wodnych,
- anatomia i embriologia ryb,
- ochrona wód,
- genetyka w akwakulturze.
Porównaj ofertę uczelni
Myślisz o studiach na kierunku akwakultura i bezpieczeństwo żywności? Sprawdź ofertę uczelni.
Perspektywy pracy po studiach na kierunku akwakultura i bezpieczeństwo żywności:
Student po zakończeniu nauki na może znaleźć pracę w:
- laboratoriach badawczych i kontrolnych instytucji związanych z akwakulturą, bezpieczeństwem żywnościowym, a także z ochroną środowiska,
- przedsiębiorstwach związanych z akwakulturą i/lub bezpieczeństwem żywieniowym.