Studia na kierunku turystyka i rekreacja w Wyższej Szkole Bankowej w Chorzowie to studia płatne, licencjackie (pierwszego stopnia) w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.
Turystyka i rekreacja - specjalności na studiach licencjackich:
Hotelarstwo
Menedżer sportu
Obsługa ruchu lotniczego
Obsługa ruchu turystycznego, pilotaż i przewodnictwo wycieczek
Turystyka międzynarodowa
Turystyka regionalna i promocja produktów turystycznych Śląska
Turystyka uzdrowiskowa, SPA & Wellness
Zarządzanie gastronomią i dietetyka
Jak wyglądają studia turystyka i rekreacja w WSB w Chorzowie
Część zajęć specjalnościowych odbędziesz bezpośrednio w miejscu pracy zawodowej. Wszystkie specjalności zweryfikowaliśmy pod kątem potrzeb pracodawców.
W trakcie studiów na kierunku turystyka i rekreacja w WSB w Chorzowie nauczysz się organizowania i promowania usług turystycznych zarówno w zakresie turystyki indywidualnej, zorganizowanej, jak i biznesowej.
Program studiów - licencjackie:
Przedmioty kształcenia ogólnego:
Geografia turystyczna z elementami krajoznawstwa
Współczesne problemy w turystyce
Obsługa ruchu turystycznego
Ekonomika turystyki i rekreacji
Pierwsza pomoc przedmedyczna
Organizacja czasu wolnego
Podstawy hotelarstwa
Komunikacja w turystyce
Zarys historii architektury i sztuki
Podstawy turystyki
Podstawy rekreacji
Podstawy żywienia w turystyce i rekreacji
Podstawy psychologii
Język obcy
Fizjologia człowieka
Ekologia i ochrona środowiska
Podstawy ekonomii
Podstawy zarządzania
Podstawy prawa
Ochrona własności intelektualnej
Podstawy technologii informacyjnej i aplikacji biurowych
Metodyka pracy projektowej
Wprowadzenie do pracy dyplomowej
Wyzwania rynku pracy
Praca po turystyce i rekreacji
Po studiach na kierunku turystyka i rekreacja na chorzowskiej WSB możesz starać się o pracę w sektorze turystycznym lub gastronomicznym. Czekają na ciebie takie stanowiska pracy jak:
prowadzenie własnego biznesu kawiarnianego,
praca w obszarze baristyki obiektów hotelowych,
cukiernik,
barista,
własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych i doradztwa dietetycznego,
menedżer lub specjalista ds. sprzedaży i marketingu restauracji,
kierownik działu w obiekcie gastronomicznym,
specjalista ds. obsługi klienta/pacjenta w usługach gastronomicznych lub dietetycznych,
organizator usług cateringowych,
pracownik odpowiedzialny za tworzenie menu opartego o zasady dobrego odżywiania,
pracownik hotelu, sieci hoteli,
pracownik instytucji wspierającej turystykę,
menedżer hotelu,
konsjerż,
menedżer działu hotelu,
właściciel hotelu, pensjonatu,
analityk rynku hotelarskiego,
specjalista ds. turystyki,
pracownik obsługi ruchu pasażerskiego,
specjalista obsługi operacyjnej i administracyjnej lotniska oraz lądowisk,
steward/stewardesa (uzupełnienie kompetencji),
pracownik spedycji samolotowej i agent celny,
menedżer obszaru wellness w obiekcie hotelowym,
pracownik fizjoterapii i lecznictwa uzdrowiskowego,
specjalista ds. sprzedaży produktów odnowy biologicznej,
pracownik zarządzania gabinetami masażu,
trener personalny, licencjonowany masażysta, licencjonowana kosmetyczka,