Kierunek dietetykana UniwersytecieMedycznym w Białymstoku prowadzi Wydział Nauk o Zdrowiu. Studia przygotowują wykonywania zawodu dietetyka i mają na celu przekazanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, technologii przygotowywania potraw, profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych.Dietetykę na UMB możeszrealizować na studiach licencjackich i magisterskich. Studia pierwszego stopnia trwają 3 lata, drugiego stopnia 2 lata. Zajęcia odbywają się w trybie stacjonarnym i są bezpłatne.
Program studiów z dietetyki na UMB
Realizowane przedmioty na studiach licencjackich:
przedmioty teoretyczne z zakresu: anatomii, fizjologii, psychologii, biochemii ogólnej i żywności, chemii żywności, mikrobiologii ogólnej i żywności, parazytologii, genetyki, kwalifikowanej pierwszej pomocy,
przedmioty treści kierunkowych z zakresu: żywienia człowieka, dietetyki pediatrycznej, klinicznego zarysu chorób, farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością, edukacji żywieniowej, prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia, analizy i oceny jakości żywności, higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności, technologii żywności i potraw oraz towaroznawstwa, organizacji pracy.
Absolwenci studiów licencjackich kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku uzyskają przygotowanie do samodzielnego pełnienia roli zawodowej i posiadają podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Po ukończeniu studiów zostaniesz przygotowany do:
planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności,
planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym,
oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli,
oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów, prowadzenia edukacji żywieniowej.
Realizowane przedmioty na studiach magisterskich:
przedmioty teoretyczne z zakresu: patofizjologii klinicznej, demografii i epidemiologii żywieniowej, psychologii klinicznej, immunologii, zdrowia publicznego, zarządzania i marketingu, ustawodawstwa żywnościowo-żywieniowego i polityki wyżywienia, diagnostyki laboratoryjnej, metodologii badań,
przedmioty treści kierunkowych z zakresu: żywienia klinicznego, żywienia kobiet ciężarnych, karmiących i niemowląt, dieto profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób niezakaźnych i żywieniowo-zależnych, fizjologii żywienia człowieka, zasad i organizacji żywienia zbiorowego i żywienia w szpitalach, edukacji i poradnictwa żywieniowego, jakości i bezpieczeństwa żywności, produkcji potraw i towaroznawstwa oraz przechowalnictwa żywności.
Absolwenci studiów magisterskich kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku posiadają zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Są specjalistami w zakresie:
planowania i wdrażania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności,
profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych,
przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet,
rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego, oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjentów,
stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia i chorób,
prowadzenia oświaty zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia,
prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów,
prowadzenia badań w dziedzinie żywności i żywienia oraz do kontroli jakości żywności, warunków jej przechowywania i produkcji potraw.
Praca po dietetyce
Absolwent kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku może podjąć pracę w:
publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia,
domach opieki społecznej i zakładach żywienia zbiorowego,
szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej,
instytucjach naukowo-badawczych,
ośrodkach badawczo-rozwojowych,
jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka.