Site logo

Co jeść, a czego nie jeść

phoca_thumb_s_obiad2O bezpieczeństwie zdrowotnym żywności opowie w środę (10 czerwca) w Warszawie prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Zakładu Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności SGGW. Będzie to kolejne spotkanie w ramach cyklu wykładów otwartych “Wszechnica”. Organizują je: Polska Akademia Nauk i Towarzystwo Naukowe Warszawskie. 

Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska jest absolwentką Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie. Doktorat uzyskała na Wydziale Technologii Żywności, zaś habilitację i profesurę na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Pełni funkcję kierownika Zakładu Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz kierownika Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa. 

W swojej pracy naukowej interesuje się szczególnie zagadnieniami dotyczącymi jakości zdrowotnej żywności – przede wszystkim aspektów mikrobiologicznych, mikrobiologii prognostycznej, higieny produkcji żywności oraz systemów zapewnienia jakości i zarządzania jakością w przetwórstwie żywności. Jest autorką około 200 prac naukowych, popularnonaukowych, podręczników i książek. 

Spotkanie rozpocznie się o godz. 17. 30 w Sali Okrągłego Stołu, w Pałacu Staszica, ul. Nowy Świat 72. 

Więcej informacji na temat wykładów można znaleźć na stronie www.portalwiedzy.pan.pl

źródło: PAP – Nauka w Polsce

Koniec artykułu. Może sprawdzisz inne treści?

Collegium Medicum bez matury

  Czy można uczyć się w Collegium Medicum nie mając zdanej matury? Można! Właśnie ruszył program, w którym młodzież z powiatu bydgoskiego uczestniczy w zajęciach

Czytaj więcej »
Portal Studia.pl wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci pełnego dostępu do jego funkcjonalności i gromadzeniu danych analitycznych. View more
Akceptuję