Site logo

Sprawdź co jesz! Z Instytutem Chemii Nadużywanej

utp logoBarwniki, aromaty, wzmacniacze smaku, konserwanty – to właśnie te wszystkie dodatki do żywności są chemią, której nadużywamy na co dzień. Właśnie dlatego powstał Instytut Chemii Nadużywanej – projekt edukacyjny zachęcający do czytania etykiet i świadomej konsumpcji. Coweekendowa akcja trwać będzie do 19 maja. Mobilne interaktywne wystawy w pasażach handlowych największych miast w Polsce pozwolą zobaczyć, poczuć, posmakować i przedyskutować ze specjalistami zasadność stosowania dodatków w produkcji żywności.

Celem Instytutu Chemii Nadużywanej jest podnoszenie świadomości społecznej i popularyzowanie  wiedzy w zakresie substancji dodatkowych do żywności oraz namawianie do świadomych zakupów. Projekt dostarczy rzetelnych informacji w zakresie dodatków do żywności. Idea projektu zawiera się w haśle: Czytaj, sprawdzaj, jedz świadomie! 

 

 
Wiedz, co jesz – czyli idea projektu
 
Konsumenci mają prawo wyboru produktów spożywczych, spełniających ich oczekiwania. Do podjęcia decyzji zakupowych potrzebna jest rzetelna wiedza, dotycząca składu kupowanej żywności, w tym obecności substancji dodatkowych. Takich informacji dostarcza Instytut Chemii Nadużywanej – wyjaśnia przedstawiciel organizatora projektu,  dr inż. Jolanta Tomaszewska (Prodziekan ds. dydaktycznych i studenckich Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy). 
 
Projekt stanowi odpowiedź na powszechność stosowania dodatków do żywności w przemyśle spożywczym. Istnieje zapotrzebowanie społeczne na propagowanie wiedzy dotyczącej substancji dodatkowych do żywności. Konsumenci mają prawo znać oraz rozumieć oznaczenia, znajdujące się na etykietach produktów spożywczych. Często jednak nie czytają etykiet lub są one dla nich niezrozumiałe. Instytut Chemii Nadużywanej zarówno zachęca do lektury składu żywności, jak również podpowiada, jak to robić – podkreśla mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek (specjalistka w zakresie bezpieczeństwa oraz legislacji substancji dodatkowych, aromatów i enzymów).
 
Interaktywnie i mobilnie
 
Instytut Chemii Nadużywanej został oparty na koncepcji: Zobacz, Dotknij, Powąchaj. Interaktywna ekspozycja, przypominająca wyglądem sklep spożywczy, w oryginalny sposób zdemaskuje najczęściej stosowane substancje dodatkowe: barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku i konserwanty. 
 
Harmonogram wystaw w ramach Instytutu Chemii Nadużywanej:
20-21 kwietnia – Poznań (Centrum Handlowe Poznań Plaza)
27-28 kwietnia – Gdańsk (Centrum Handlowe Galeria Przymorze)
11-12 maja – Kraków (Centrum Handlowe M1)
18-19 maja- Wrocław (Centrum Handlowe Pasaż Grunwaldzki)
Dla odwiedzających Instytut Chemii Nadużywanej przygotowaliśmy szereg interaktywnych rozwiązań, które w oryginalny i angażujący sposób dostarczą informacji o poszczególnych grupach dodatków do żywności. Ciekawa forma ułatwia przekazanie i przyswojenie wiedzy na temat dodatków oraz pozwala skutecznie nauczyć czytania etykiet – tłumaczy dr inż. Jolanta Tomaszewska. 
Pierwsza wystawa, która odbyła się w Warszawie, cieszyła się dużym powodzeniem
 
 instytut chemii naduzywanej001

Potwierdziło to dużą potrzebę organizowania akcji zwiększającej świadomość konsumentów.

instytut chemii naduzywanej002

instytut chemii naduzywanej003
 

Świadomość zagrożeń i możliwości
Ze względu na brak stosownej wiedzy i niezrozumienie oznaczeń na produktach spożywczych, konsumenci często dokonują zakupów niezgodnych z ich preferencjami. Dlatego wspieramy takie inicjatywy jak Instytut Chemii Nadużywanej, które mają za zadanie podnoszenie poziomu wiedzy w zakresie dodatków do żywności – wyjaśnia przedstawiciel sponsora projektu, Aleksandra Wysocka, Dyrektor Marketingu FRoSTA Sp. z o.o. 
 
Wszystkie dodatki do żywności dopuszczone do obrotu na terenie Unii Europejskiej są bezpieczne dla zdrowia konsumenta. Stosując dodatki, producent żywności chce osiągnąć określony cel technologiczny, np. przedłużyć trwałość produktu, zapewnić pożądaną strukturę, barwę lub obniżyć wartość energetyczną środka spożywczego. Konsument powinien świadomie podejmować decyzję, czy kupić produkt o określonych cechach uzyskanych dzięki substancjom dodatkowym, czy też wybrać produkt (lub przygotować go samodzielnie w domu) bez tych dodatków, ale o innych parametrach, np. wędlinę, która dzięki dodanym azotynom zachowuje różową barwę, czy pieczone mięso bez azotynów, ale za to szare. Oprócz substancji dodatkowych ważna jest również wartość odżywcza produktu –  dodaje mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek. 
 
Instytut Chemii Nadużywanej został zorganizowany przez Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno – Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. W wymiarze merytorycznym projekt wspiera mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek (specjalistka ds. substancji dodatkowych w żywności). Partnerem Instytutu jest Centrum Sztuki Współczesnej, sponsorem – FRoSTA Sp. z o.o. Patronatem medialnym projekt objęły: TVP2, Radio Plus, Kuchnia, Super Linia, Żyjmy Dłużej, DietadlaZdrowia.pl, DobrzeJem.pl, UrodaiZdrowie.pl. 
 
Więcej informacji na temat projektu na: facebook.com/InstytutChemiiNaduzywanej.
Koniec artykułu. Może sprawdzisz inne treści?

Szkoła letnia na KUL-u

Ponad 110 osób z 23 krajów weźmie udział w zajęciach Szkoły Letniej Kultury i Języka Polskiego organizowanych po raz 36 w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana

Czytaj więcej »
Portal Studia.pl wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci pełnego dostępu do jego funkcjonalności i gromadzeniu danych analitycznych. View more
Akceptuję