Site logo

„Nauka od kuchni” na kierunkach elektrotechnicznych

Rozpoczęła się I edycja Programu Edukacyjnego Nauka od Kuchni, skierowanego do studentów i uczniów szkół technicznych, wiążących swoją przyszłość zawodową z zaawansowanymi technologiami, czy też w branży produkcyjnej. Dzięki wspólnemu działaniu firm i organizacji, które zaangażowały się w Program Nauka od Kuchni, uczniowie i studenci otrzymają pomoc w planowaniu ścieżek kariery oraz przygotowaniu się do podjęcia pierwszej pracy w charakterze inżyniera.

Celem zaplanowanych działań jest efektywne przygotowanie studentów kierunków elektrotechnicznych do wejścia na rynek pracy oraz zwrócenie uwagi na interdyscyplinarność kompetencji niezbędnych w zawodzie inżyniera. Motywem przewodnim Programu jest interdyscyplinarność rozumiana jako łączenie kompetencji miękkich z twardymi, np. umiejętność korzystania z kilku dyscyplin nauk jednocześnie, przy wykonaniu jednego projektu. Program potrwa do 2015 roku.

Dzięki Programowi Nauka od Kuchni, studenci kierunków elektrotechnicznych z Poznania oraz uczniowie szkół technicznych w Rybniku i Szczecinie poznają potrzeby oraz wymagania pracodawców z branży AGD. Bedzie to możliwe m.in. dzięki organizowanym w ramach Programu warsztatom, spotkaniom z pracodawcami, wycieczkom do siedziby firmy, konferencjom z udziałem pracodawców w ośrodkach edukacyjnych oraz seminariom poświęconym współpracy edukacji z biznesem. Do tej pory udało się zorganizować dla studentów Politechniki Poznańskiej m.in. Dzień Pracodawcy. Uczestnicy wydarzenia dowiedzieli się jak wygląda praca w firmie Amica, gdzie mogą znaleźć zatrudnienie lub miejsce na praktyki. Oprócz tego, w ramach Programu przeprowadzono kilkugodzinny Assessment Center. Dzięki AC wyłoniono przyszłych Ambasadorów Programu, a rekrutowani studenci otrzymali pełny raport swych kompetencji i ocenę wydaną przez psychologa, doradcę zawodowego oraz pracownika firmy Amica z działu HR.

Podstawowym elementem w planowaniu procesu dydaktycznego jest wspólna praca i wymiana doświadczeń szkolnictwa z pracodawcami. Poznanie potrzeb pracodawców jest kluczem do tego, aby absolwenci szkół wyższych, po zakończeniu edukacji bez problemów znajdowali pracę – mówi Jolanta Tupaj, koordynator HR w firmie Amica. – Niektórzy studenci uważają, że w pracy inżyniera umiejętności miękkie są mało istotne, a jest wprost przeciwnie. Zaangażowaliśmy się w ten projekt właśnie po to, aby uzmysłowić młodym ludziom jakie zapotrzebowanie i oczekiwania mają wobec nich pracodawcy. Chcemy wspomóc młodych kandydatów stawiających swoje pierwsze kroki na rynku pracy w wypracowaniu tak istotnych umiejętności, jak kreatywne myślenie czy dobra organizacja pracy – dodaje Tupaj.

Program Edukacyjny Nauka od Kuchni realizowany jest w ramach projektu systemowego Biznes dla edukacji przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości w partnerstwie z Polskim Stowarzyszeniem Zarządzania Kadrami. Partnerami Programu są Amica – jeden z liderów branży przemysłowej sprzętu AGD w Polsce oraz firmy partnerskie Bartex i Naprawa Sprzętu AGD Koźlik Bogdan. Wszystkie wydarzenia i działania związane z programem będzie można śledzić na stronie internetowej www.naukaodkuchni.com.

Koniec artykułu. Może sprawdzisz inne treści?

Niewolnicy XXI wieku

Blisko połowa studentów i absolwentów uznaje bezpłatne staże i praktyki za współczesną formę niewolnictwa. Rosnący poziom bezrobocia wśród młodych ludzi, którzy wchodzą na rynek pracy,

Czytaj więcej »

Rosyjski człowiek sukcesu

Ma w kieszeni trzy czwarte rosyjskiego internetu, dobre relacje z Kremlem, Naszą-klasę. Teraz sięgnął po amerykański Facebook – Chcesz poznać człowieka, który trzęsie rosyjskim internetem?

Czytaj więcej »

Konkurs Global Management Challenge

Trwa rejestracja zespołów do XIII polskiej edycji międzynarodowego konkursu Global Management Challenge 2012. GMC to rozbudowana gra symulacyjna, w której startują zespoły studenckie (II – V

Czytaj więcej »
Portal Studia.pl wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci pełnego dostępu do jego funkcjonalności i gromadzeniu danych analitycznych. View more
Akceptuję