Studia podyplomowe żywienie człowieka z elementami gastronomii i dietetyki w Państwowej Uczelni im. Stefana Batorego w Skierniewicach skierowane są dla nauczycieli i osób zainteresowanych podniesieniem kwalifikacji z dietetyki, żywienia człowieka i nowoczesnej gastronomii.
Przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów w zakresie żywienia człowieka i gastronomii w szkołach ponadpodstawowych podległych MRiRW oraz samorządowych.
Studia te umożliwiają również nauczycielom nabycie uprawnień do prowadzenia zajęć lekcyjnych z zakresu:
Studia podyplomowe trwają 3 semestry, realizowane podczas dwudniowych zjazdów co najmniej raz w miesiącu (sobota/niedziela). Studia obejmują 350 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń – zgodnie z obowiązującymi przepisami, w programie studiów uwzględniono 60 godzin praktyk.
Program obejmuje następujące moduły:
Wiedza przekazywana będzie na wykładach, ćwiczeniach oraz w czasie zajęć terenowych przez doświadczonych nauczycieli akademickich i pracowników jednostek branżowych.
Studia kończą się egzaminem oraz wydaniem świadectwa ukończenia studiów podyplomowych na poziomie VI.
Studia podyplomowe żywienie człowieka z elementami gastronomii i dietetyki są skierowane do absolwentów szkół wyższych (magistrów, inżynierów, licencjatów) oraz do pracowników przedsiębiorstw gastronomicznych, turystycznych, hotelarskich, nauczycieli prowadzących zajęcia z dietetyki i żywienia człowieka, a także do pracowników zakładów opieki zdrowotnej, jednostek organizacyjnych pomocy społecznej oraz wszystkich zainteresowanych podniesieniem kwalifikacji z dietetyki, żywienia człowieka i nowoczesnej gastronomii.
Kandydat na studia podyplomowe musi legitymować się wykształceniem wyższym - licencjackim, inżynierskim, magisterskim. Przyjęcie na studia następuje na podstawie złożonych przez kandydata dokumentów. Postępowanie kwalifikacyjne kandydatów na studia podyplomowe prowadzone jest zgodnie Regulaminem Studiów Podyplomowych PUSB w Skierniewicach.
Osoby zainteresowane studiami powinny dostarczyć następujące dokumenty: