Studia na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji w Państwowej Uczelni Zawodowej im. prof. Edwarda. F. Szczepanika w Suwałkach prowadzi Wydział Politechniczny PUZ.
Zarządzanie i inżynierię produkcji w PUZ Suwałki możesz studiować stacjonarnie w trybie rannym lub popołudniowo-weekendowym, na studiach I stopnia (inżynierskich).
Specjalności licencjackie:
Inżynieria produkcji żywności
Systemy mechatroniczne i automatyzacja produkcji
Studia w trybie stacjonarnym są bezpłatne.
Jak wyglądają studia na zarządzaniu i inżynierii produkcjiw PUZ Suwałki?
Zarządzanie i inżynieria produkcji jest dyscypliną zajmującą się zasadami projektowania róznych wyrobów, a także sterowaniem, eksploatacją, organizacją i zarządzaniem procesami wytwarzania. Jednym słowem zarządzanie i inżynieria produkcji jest to zespół działań mających na celu efektywną realizację procesu produkcji od chwili rozpoznania potrzeby do chwili jej całkowitego zaspokojenia.
Na studiach na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji w PUZ Suwałki zdobędziesz wiedzę ogólną z zarządzania produkcją przemysłową oraz wiedzę szczegółową z zakresu urządzeń i systemów mechatronicznych, automatyzacji produkcji, oraz procesów, urządzeń i systemów produkcyjnych w przemyśle spożywczym.
Po ukończeniu studiów z zarządzania i inżynieria produkcji w PUZ Suwałki zyskasz umiejętności m.in.:
projektowania, nadzorowania i sterowania procesami produkcyjnymi,
rozwiązywania problemów technologicznych i ekonomicznych w przedsiębiorstwie,
projektowania, modernizacji i eksploatacji urządzeń i systemów mechatronicznych,
projektowania, modernizacji i eksploatacji urządzeń i systemów produkcyjnych w przemyśle spożywczym,
badania procesów i urządzeń przemysłowych.
Praca po studiach. Możliwości zatrudnienia po zarządzaniu i inżynierii produkcji
Absolwenci kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji w PUZ Suwałki będą mieli możliwość zatrudnienia jako inżynier np. w:
przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych (mechatronika, systemy produkcyjne),
jednostkach administracyjnych i gospodarczych wymagających wiedzy technologicznej i ekonomicznej,
przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego i przemysłu spożywczego,
jednostkach badawczo-wdrożeniowych związanych z inżynierią mechaniczną i produkcją żywności.