Kierunek dietetyka w Państwowej Uczelni im. S. Batorego w Skierniewicach (PUSB) to studia związane przede wszystkim z przygotowaniem do pracy nad pomocy w prawidłowym żywieniu i prowadzeniu prozdrowotnego trybu życia osobom zdrowym, chorym i w rekonwalescencji. Kierunek ten w PUSB możesz studiować na studiach licencjackich (6 semestrów). Studia z dietetyki na skierniewickiej uczelni prowadzone trybie stacjonarnym są bezpłatne, w trybie niestacjonarnym - płatne.
Na kierunku dietetyka na PUSB studenci zdobywają wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Uczą się, jak zaplanować i przygotować potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet. Potrafią także określić zasady doboru produktów spożywczych do planowania i oceniania jadłospisów dla poszczególnych grup ludności oraz samodzielnie planować je w oparciu o obowiązującą klasyfikację diet. Ponad 50% programu kształcenia stanowią zajęcia praktyczne, m.in. w szpitalach, przychodniach i specjalistycznych ośrodkach zajmujących się problematyką żywienia, pod opieką doświadczonej kadry.
Część kompetencji zdobywanych na tym kierunku jest związana ze specjalnościami z dietetyki.
Absolwenci specjalności potrafią rozpoznawać zioła dziko rosnące i uprawne, preparować je i przechowywać we właściwych warunkach. Posiadają wiedzę o poza- dietetycznym zastosowaniu ziół. Potrafią przygotować jadłospis dla człowieka zdrowego i chorego, doradzić dietę i terapię wykorzystując wiedzę o właściwościach ziół i związków bioaktywnych w nich zawartych. Posiadają wiedzę na temat żywności funkcjonalnej i jej wpływie na procesy metaboliczne. Ponadto potrafią zastosować zioła w rozmaitych typach działalności człowieka oraz zaprojektować i przeprowadzić zajęcia z hortiterapii oraz naturoterapii.
Absolwenci specjalności mają poszerzoną wiedzę na temat fizjologii wysiłku fizycznego oraz medycyny sportowej. Potrafią określić normy zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, w zależności od rodzaju i intensywności podejmowanej aktywności fizycznej, a także zasady żywienia przy odnowie biologicznej po wysiłku fizycznym. Program specjalności wzbogacają podstawy pielęgnacji, zarówno w wysiłku fizycznym rekreacyjnym, jak i sportowym.
Absolwenci specjalności potrafią nadzorować i kontrolować prawidłowy przebieg procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw i produktów żywnościowych (z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych – HACCP). Przygotowani są do kontrolowania jakości surowców, produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania. Ponadto znają metody i specjalistyczną aparaturę oraz są przygotowani do wdrażania systemów zapewniania jakości, bezpieczeństwa i współzarządzania produkcją
Absolwenci specjalności potrafią ocenić wzajemny wpływ farmakoterapii i żywienia na organizm człowieka, a także określić rolę składników pokarmowych czy używek. Potrafią też określić normy zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, w zależności od podejmowanej aktywności zawodowej. Ponadto zdobywają podstawową wiedzę z fizjologii wysiłku fizycznego, różnicują diety ze względu na typ budowy ciała oraz predyspozycje fizjologiczne. Przygotowani są także do działań z zakresu promocji zdrowia, uzupełniających prawidłowe żywienie.
Po ukończeniu studiów z dietetyki na skierniewickiej PUSB masz wiedzę, umiejętności zawodowe i kompetencje społeczne niezbędne do wykonywania pracy w takich firmach i instytucjach, jak: