Site logo

Studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa

Osoby, które chcą znaleźć zatrudnienie w jednym z największych zakładów mięsnych w naszym kraju, nie mogą przepuścić takiej okazji. Kierunek studiów powstał z myślą o kształceniu specjalistów w dziedzinie produkowania mięsa oraz przetwarzania wyrobów mięsnych, gotowych do podjęcia pracy w zakładach mięsnych należących do polskiego, renomowanego producenta mięsa. Dobra znajomość przedmiotów przyrodniczych oraz języka nowożytnego pomoże w przyswojeniu zagadnień z problematyki poruszanej w trakcie studiów. Zapraszamy zainteresowanych do lektury!

W trakcie studiów:

Niewątpliwie dużo łatwiej w ubieganiu się o indeks będą mieli maturzyści legitymujący się wysokimi ocenami na świadectwie maturalnym z języka obcego i biologii. Studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa mają charakter interdyscyplinarny. Łączą w sobie zagadnienia z dziedzin nauk przyrodniczych, rolniczych i ekonomicznych. Studenci poznają sposoby doboru, oceny, metod wykorzystania, przetwarzania i przechowywania mięsa oraz jego przetworów. Zapoznają się z zaawansowanymi technologiami, wykorzystywanymi w procesie produkcji. Uzyskają również dostęp do wiedzy z zakresu kontroli jakości wyrobów mięsnych. Poszerzą wiedzę z dziedziny nauk biologicznych. W programie studiów na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa szczególny nacisk położony zostanie na naukę mikrobiologii i biotechnologii mięsa. Studenci zapoznają się z możliwościami, jakie dają te dyscypliny naukowe w produkcji i przetwórstwie mięsa. Otrzymają też szereg cennych informacji na temat roli i znaczenia mięsa w życiu człowieka, a także wpływowi na jego organizm. Z uwagi na praktyczny wymiar studiów na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa studenci zyskają możliwość odbycia praktyk w zakładach mięsnych na terenie całego kraju. Dzięki temu z bliska przyjrzą się funkcjonowaniu i organizacji produkcji w przedsiębiorstwie z branży spożywczej. Cenne doświadczenie zaowocuje zdobyciem umiejętności przydatnych w przemyśle mięsnym. Studenci nauczą się jak zakładać firmę, jak komunikować się i współpracować w grupie, jak zarządzać zespołem, jak pozyskiwać surowce rzeźne, jak korzystać ze skomplikowanej aparatury używanej w procesie produkcyjnym, jak zwiększać zyski przedsiębiorstwa w sektorze mięsnym.

Po studiach:

Na absolwentów kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa czeka praca w przemyśle spożywczym. Najlepsi studenci mogą liczyć na zatrudnienie w przedsiębiorstwach należących do jednego z największych producentów mięsa w Polsce, na przykład na stanowisku menadżera albo kontrolera jakości. Absolwentom łatwo też będzie nawiązać współpracę z gospodarstwami rolniczymi zajmującymi się hodowlą zwierząt rzeźnych.

Koniec artykułu. Może sprawdzisz inne treści?

Studia na kierunku matematyka stosowana

Studia mają charakter aplikacyjny i uczą zastosowania matematyki w technice, przemyśle i biznesie. Gwarantują silne powiązanie kształcenia z aktualnymi potrzebami rynku pracy. Kształcenie obejmuje zarówno

Czytaj więcej »

Studia na kierunku mikrobiologia stosowana

Słuchacz Mikrobiologii stosowanej uzyska wiedzę dotyczącą różnorodności taksonomicznej, morfologicznej, fizjologicznej i bioekologicznej wszystkich grup drobnoustrojów oraz makroorganizmów opartą na podstawach nauk przyrodniczych i technicznych. Znajomość

Czytaj więcej »

Studia na kierunku matematyka komputerowa

Studia na kierunku Matematyka Komputerowa dają nowoczesne, algorytmiczne spojrzenie na klasyczne działy matematyki, kształcąc m.in. w zakresie analizy matematycznej, algebry, geometrii, teorii mnogości, topologii, kombinatoryki

Czytaj więcej »
Portal Studia.pl wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci pełnego dostępu do jego funkcjonalności i gromadzeniu danych analitycznych. View more
Akceptuję