Studia na kierunku dietetyka w Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie, możesz realizować na studiach licencjackich oraz magisterskich. Zajęcia odbywają się w trybie niestacjonarnym. Studia licencjackie trwają 6 semestrów, a magisterskie 4 semestry.
Studia na dietetyce w WSR prowadzone są bez specjalności.
Dietetyka to dziedzina z ogromną przyszłością jedna z najszybciej rozwijających się nauk na świecie, zajmująca się żywnością i żywieniem człowieka zarówno chorego, jak i zdrowego. Dietetyk bada pochodzenie żywności, proces przygotowania potraw oraz dostosowuje je do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu zdrowia i wieku.
Studia na kierunku dietetyka w WSR w trybie niestacjonarnym są płatne.
Podczas studiów na kierunku dietetyka na WSR studenci zdobywają wiedzę m.in. z chemii i biochemii ogólnej i żywności, anatomii i fizjologii człowieka, genetyki, żywienia klinicznego, farmakologii i farmakoterapii. Kadra uczeni to eksperci o wielkich międzynarodowych osiągnięciach, perfekcyjnie łączący wiedzę teoretyczną z zakresu dietetyki z umiejętnościami praktycznymi i co bardzo ważne, świetnie prowadzący wykłady i ćwiczenia. To ludzie otwarci na najnowsze osiągnięcia w dziedzinie dietetyki i często sami je tworzący. Wielu z nich oglądamy w programach telewizyjnych, czytamy ich artykuły, korzystamy z porad i konsultacji.
Podczas studiów student dowiaduje się m.in., co to jest żywność śmieciowa, co powoduje choroby cywilizacyjne, co to jest profilaktyka chorób dieto zależnych, czyli co jeść, aby nie chorować, a leczyć jedzeniem. Poznaje unikalną wiedzę o dobroczynnych, bioaktywnych tłuszczach zwierzęcych. Uczy się krytycznego przeglądu diet i sposobów odżywiania. Najnowszą propozycją uczelni jest specjalizacja z doradztwa prozdrowotnego — Coach zdrowia.
Student zdobywa wiedzę podczas zajęć teoretycznych i praktycznych. Praktyki na uczelni odbywają się w najbardziej renomowanych placówkach w Warszawie i okolicach.
Wiedza i umiejętności zdobyte na studiach z dietetyki można traktować jako unikalną inwestycję także we własne zdrowie i zdrowie najbliższych.
Absolwent kierunku dietetyka w WSR dzięki wiedzy i umiejętnościom nabytym podczas studiowania będzie mógł podjąć pracę zarówno w placówkach medycznych, jak i niemedycznych. Jest przygotowany do podjęcia pracy m.in. w: