Site logo

Studiuj Dietetykę na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi

 
W programie studiów na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi wiedza z zakresu biologii medycznej i medycyny łączy się z zagadnieniami z obszaru zdrowia publicznego, co umożliwia określenie wzajemnych relacji pomiędzy zdrowiem jednostki, jak i społeczeństwa, a czynnikami społecznymi i kulturowymi w zakresie sposobu żywienia. 
Kandydaci na studia II stopnia muszą posiadać dyplom ukończenia studiów I stopnia na kierunkach dietetyka albo biotechnologia lub dyplom ukończenia studiów magisterskich z obszaru nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej.
 
Dietetyk łączy kompetencje technologa żywienia i lekarza, dlatego może pracować zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalach, jak i w klasycznie rozumianej gastronomii, m.in. w: publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej (szpitale, domy pomocy społecznej, sanatoria); placówkach lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne, poradnie specjalistyczne – gastrologiczne, chorób metabolicznych); zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (firmy cateringowe); zakładach przemysłu spożywczego (spółdzielnie mleczarskie, zakłady mięsne itp.); zakładach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny; placówkach oświatowych i sportowych.
Koniec artykułu. Może sprawdzisz inne treści?

Sprawdź inne artykuły, które mogą Cię zainteresować

Portal Studia.pl wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci pełnego dostępu do jego funkcjonalności i gromadzeniu danych analitycznych. View more
Akceptuję