91Owoce morza pochodzące z hodowli stały się naszą codziennością. Z roku na rok można zaobserwować wzrost produkcji surowców spożywczych pochodzących z akwakultury. Rzadko jednak są one produkowane na polskim rynku. Pracownicy Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego mają nadzieję to zmienić. Chodzi o hodowlę białych krewetek w polskich warunkach.



Produkcja żywności pochodzącej z akwakultury odbywa się głównie na kontynencie azjatyckim. Kraje europejskie, w tym Polska, nie mają większego doświadczenia w tym sektorze. Niewiele też wiemy na temat możliwości takiej hodowli.

Naukowcy z Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego prowadzą badania dotyczące hodowli pochodzącej z Pacyfiku krewetki białej w polskich warunkach. Wierzą, że znajdą się przedsiębiorcy, którzy zechcą wykorzystać wiedzę na ten temat i zająć się hodowlą krewetek na szeroką skalę. Badania są realizowane w ramach międzynarodowego projektu InnoAquaTech finansowanego z programu Południowy Bałtyk.

Zrzut ekranu 2019 11 12 o 141335

Wybrana do badań krewetka biała (Litopenaeus vannamei) jest najczęściej spotykanym gatunkiem krewetek w hodowli. Charakteryzuje się bardzo dużą tolerancją na szeroki zakres zasolenia i temperatury oraz szybkim tempem wzrostu. Minusem hodowli tego gatunku w Polsce jest konieczność sprowadzania larw z zagranicy. Specjaliści Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego sprowadzili krewetki z USA i hodowali je w specjalnych zbiornikach. Taki eksperyment wymagał zarówno przygotowania merytorycznego, jak i stworzenia odpowiednich warunków środowiskowych.

Kierownik projektu mgr Hanna Łądkowska podkreśla, że celem tego przedsięwzięcia jest rozwój i transfer innowacyjnych technologii dla akwakultury z zastosowaniem systemu zwrotnego obiegu wody. Do hodowli wybrano systemy tzw. zamknięte, ponieważ pozwalają one na postawienie ich dosłownie wszędzie, wystarczy wolny kawałek ziemi.

Zrzut ekranu 2019 11 12 o 141251

Dr Halina Kendzierska z Zakładu Ekologii Eksperymentalnej Organizmów Morskich zachwala zalety takich systemów, mówiąc: „Obniżamy ilość zużywanej wody, a dodatkowo mamy pewność, że odgraniczamy dopływ substancji niebezpiecznych czy patogenów do naszej hodowli, ponieważ jest ona zamknięta. Jest także niezależna od warunków termicznych i klimatycznych”.

„Jest to pierwsza eksperymentalna hodowla tego gatunku w Polsce” - mówi dr hab. Monika Normant-Saręba. „Ma ona na celu prowadzenie badań naukowych na nowym gatunku i zaangażowanie studentów w ten proces”.

„Krewetki dostarczają wielu mikro- i makroelementów, w tym kwasów omega, są więc bardzo zdrowe. Dodatkowo są bardzo lubiane przez konsumentów, dlatego chcielibyśmy przybliżyć ten gatunek polskim przedsiębiorcom i zachęcić do ich hodowli” – podkreśla dr Halina Kendzierska. „Dlatego hodowle zamknięte są w tym wypadku świetnym rozwiązaniem”.

ZOBACZ WYDZIAŁ OCEANOGRAFII I GEOGRAFII NA UNIWERSYTECIE GDAŃSKIM

Naukowcy prowadzą również badania rynkowe dotyczące świadomości konsumenckiej w zakresie gatunków hodowlanych i ich spożycia. Takie informacje są bardzo przydatne dla potencjalnych przedsiębiorców zainteresowanych wprowadzeniem tego produktu na rynek. Dzięki przeprowadzonym badaniom naukowcy nauczyli się hodowli tego egzotycznego gatunku w polskich realiach i są gotowi pomóc potencjalnym przedsiębiorcom, którzy chcieliby się zająć hodowlą krewetek w takim zamkniętym obiegu wody na szeroką skalę. Poza wartością naukową bardzo ważne jest również to, że zgromadzone dane i wyniki tych badań będzie można bezpośrednio wykorzystać w przemyśle.


Komentarze obsługiwane przez CComment

 

!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->