Site logo

Ekonomika gospodarki żywnościowej

Specjalność daje przede wszystkim wiedzę o funkcjonowaniu przedsiębiorstw z branży rolno-żywnościowej, gwarantowaniu jakości artykułów żywnościowych oraz o produkcji i obrocie towarowym na zorganizowanych rynkach rolnych, m.in. giełdach i rynkach hurtowych.

Celem studiów jest przygotowanie przyszłych przedsiębiorców i pracodawców do działalności w sektorze rolno-żywnościowym poprzez wyrobienie umiejętności krytycznej analizy zjawisk w zakresie ekonomii, polityki rolnej i funkcjonowania agrobiznesu oraz wyrobienie umiejętności konkurowania na rynkach surowców i produktów żywnościowych.

Najczęściej wykładane przedmioty:

agrobiznes w gospodarce narodowej, analiza ekonomiczna, ekonomia, ekonometria, ekonomika i organizacja usług w agrobiznesie, finanse publiczne i rynki finansowe, geografia ekonomiczna, gospodarowanie kapitałem ludzkim, marketing, matematyka, międzynarodowe stosunki gospodarcze, podstawy produkcji i techniki rolniczej, podstawy przetwórstwa rolno – spożywczego, polityka gospodarcza, polityka rolno – żywnościowa, prawo rolne i żywnościowe, psychologia organizacji i zarządzania, rachunkowość, rynek kapitałowy i finansowy, zarządzanie i organizacja przedsiębiorstw i gospodarstw rolnych, zarządzanie jakością,

Po studiach:

Perspektywy zawodowe:

– prowadzenie własnej firmy,

– praca w instytucjach administracji krajowej i unijnej obsługujących gospodarkę żywnościową,

– praca na stanowiskach zarządczych w przedsiębiorstwach gospodarki żywnościowej,

– praca w agencjach płatniczych i nieruchomości rolnych oraz w sektorze bankowym obsługującym gospodarkę żywnościową (głównie banki spółdzielcze), a także

w instytucjach ubezpieczeniowych,

– consulting w agrobiznesie,

Koniec artykułu. Może sprawdzisz inne treści?

Sprawdź inne artykuły, które mogą Cię zainteresować

Zawód: Doradca inwestycyjny

Matematyka i analiza danych nie mają przed Tobą tajemnic? Chcesz przewidywać przyszłość i układać długookresowe plany inwestycyjne dla swoich klientów? Tak się składa, że Twoje

Czytaj więcej »

Zarządzanie turystyką i hotelarstwem

Absolwenci tego kierunku to kadra profesjonalnie zarządzająca instytucjami świadczącymi usługi turystyczne: hotelami, biurami podróży, ośrodkami wypoczynkowymi i szkoleniowymi, gospodarstwami agroturystycznymi i innymi podmiotami z tego

Czytaj więcej »
Portal Studia.pl wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci pełnego dostępu do jego funkcjonalności i gromadzeniu danych analitycznych. View more
Akceptuję