Studia dietetyczne w pigułce
Co warto wiedzieć o studiach dietetycznych? Jeśli wahasz się, czy ma sens studiowanie jednego z kierunków związanych ze zdrowym żywieniem człowieka – takich jak dietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka sportowa, psychodietetyka, żywienie człowieka, dietetyka weterynaryjna, to poniższe informacje będą dla Ciebie bardzo interesujące. Zanim przystąpisz do rekrutacji na studia związane z żywieniem – dowiedz się o nich więcej. Sprawdź, co to jest kierunek dietetyka, jakie dają możliwości studiowania i pracy dla absolwentów. Dietetyka to nauka medyczna o żywieniu człowieka. Kierunki z nią związane dostępne jest na studiach licencjackich (3 lata), inżynierskich (3,5 roku) oraz na magisterskich studiach uzupełniających (2 lata). Studia związane z dietetyką zajmują się zdobywaniem wiedzy dotyczącej prawidłowego doboru posiłków w zakresie zdrowotnych skutków stosowania określonych diet, a także wiedzy dotyczącej wytwarzania, produkcji i racjonalnego wykorzystania żywności na podyplomówkach uzyskasz podstawowe kompetencje w dziedzinie żywności i żywienia lub pogłębisz wiedzę z wcześniejszych etapów edukacji. Na pewno interesuje Cię, jakie kierunki i specjalności w zakresie studiów żywnościowych masz do wyboru. Można je podzielić z punktu widzenia wyspecjalizowaniu w żywieniu ludzi zdrowych lub pacjentów i osób przechodzących rekonwalescencję.
Dietetyka: Kierunek dietetyka to studia medyczne związane z tematyką żywienia i jego rolą w zdrowiu i dobrostanie człowieka, w tym właściwym funkcjonowaniem układu pokarmowego człowieka. Podczas studiów dietetycznych zdobędziesz kompetencje związane z zasadami żywienia człowieka zdrowego i chorego, diagnozowania chorób zależnych od żywienia i związanych z jedzeniem (otyłość, zaburzenia odżywiania – w tym anoreksja i bulimia), biochemią, fizjologią i psychologią żywienia oraz przyswajania pokarmów, relacji między farmakoterapią i żywieniem, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, prowadzeniem edukacji żywieniowej, technologiami gastronomicznymi. Dietetyka dostarcza informacje niezbędne do opracowania zasad zdrowego odżywiania, które w połączeniu z właściwym stylem życia są najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobom cywilizacyjnym. Jak wygląda program studiów na dietetyce? Przedmiot nauki leży na pograniczu medycyny, żywienia i biochemii, dlatego studia są bardzo ciekawe i adepci dietetyki mogą się cieszyć niezwykle zróżnicowanymi formami zajęć dydaktycznych. Oprócz wykładów, uczestniczą oni w seminariach. Praktyczną stronę zawodu poznają w ramach praktyk, laboratoriów i ćwiczeń. Warto wspomnieć, że ilość wiedzy przeznaczonej do opanowania w trakcie całych studiów jest znaczna, dlatego kierunek ten może okazać się bardzo wymagający. Dietetyka powiązana jest ściśle z: medycyną, farmakologią, chemią lub ściślej bromatologią, biologią i mikrobiologią, psychologią. Podczas wykładów, ćwiczeń i laboratoriów poznasz takie obszary kompetencji, wiedzy i umiejętności, jak matematyka, chemia i biochemia żywności, toksykologia, konserwowanie żywności, analiza i ocena jakości produktów żywnościowych, nauki medyczne, biologia roślin i zwierząt, dietetyka, chemia spożywcza, biotechnologia żywności, a także podstawy rachunkowości, projektowanie produktu, marketing żywności, prawo żywnościowe, ekonomia, zarządzanie, turystyka i rekreacja. Zdobędziesz także wiedzę na temat schorzeń, których patogenezą jest niewłaściwa dieta, takich jak otyłość, niedożywienie i powiązane opóźnienie wzrostu i dojrzewania, zaburzenia czynnościowe pracy układu krążenia, miażdżyca i inne choroby układu krążenia na tle miażdżycowym (np. choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca, zawał mięśnia sercowego), nadciśnienie tętnicze, subkliniczne stany niedoboru witamin i składników mineralnych, awitaminoza, hiperwitaminoza, próchnica zębów, niedokrwistość. Przygotowanie do studiów na kierunku dietetyka. Niezależnie od tego, czy zamierzasz aplikować do uczelni, która przeprowadza konkurs świadectw, czy też przyznaje indeks wszystkim chętnym, warto starać się w szkole średniej o świetne stopnie z chemii i biologii. Przedmioty te stanowią podstawę wiedzy dietetycznej i z pewnością przydadzą się na studiach. Koniecznie ucz się także języków obcych, bo ich znajomość stanowi zawsze dodatkowy atut w CV.
Dietetyka kliniczna: Dietetyka kliniczna to studia związane z żywieniem osób chorych, układaniem dla nich diet w porozumieniu z lekarzem prowadzącym, układaniu menu dla szpitali, sanatoriów i innych ośrodków medycznych stałego pobytu. To także studia związane z wykorzystywaniem żywienia jako działań zapobiegających nawrotom choroby oraz jako obszaru wsparcia osób wracających do zdrowia na etapie rekonwalescencji.
Dietetyka sportowa: Dietetyka sportowa to studia związane z żywieniem osób uprawiających sport zawodowo, amatorsko, uprawiających aktywnie rekreację, układaniem dla nich diet w porozumieniu z lekarzem medycyny sportowej i prowadzącym trenerem. To studia związane z właściwym dobieraniem menu i wydawaniem zaleceń żywieniowych w zależności od wykonywanej dyscypliny sportowej, wieku, rodzaju aktywności (trening bieżący, przygotowanie do zawodów, żywienie w trakcie zawodów oraz na etapie odzyskiwania sił po zawodach).
Psychodietetyka: Psychodietetyka to studia związane zarówno z dietetyką (tematyką żywienia), jak i psychologią (aspektem emocji i psychiki związanych z żywieniem). Podczas studiów psychodietetycznych zdobędziesz kompetencje z psychopatologii czyli chorób i zaburzeń mogących mieć wpływ na zaburzenia odżywiania (np.anoreksja, bulimia, napadowe objadanie się), problemów z właściwym żywieniem współwystępujących z zaburzeniami nastroju, (np.depresja, mania), z lub zaburzeniami osobowości. Nauczysz się diagnozować problemy psychiczne związane z odżywianiem oraz pracować z pacjentem, prowadzić terapię ukierunkowaną na przywrócenie zdrowych sposobów odżywiania się, nawyków żywieniowych oraz przywrócenia stabilnego dobrostanu psychicznego osób z problemami psychodietetycznymi.
Żywienie człowieka: Żywienie człowieka to studia interdyscyplinarne. Powiązane są zarówno z obszarem medycyny – dietetyki, zarządzania publicznego – nauk o zdrowiu i profilaktyki zdrowotnej, towaroznawstwa – technologii, jakości i bezpieczeństwa żywności, jak i ekonomii – sektorowi produkcji rolnej, przetwórstwa płodów rolnych i mięsa, jak i biznesu – gastronomii.
Dietetyka weterynaryjna: Dietetyka weterynaryjna to studia związane z właściwym żywieniem zwierząt towarzyszących, domowych, hodowlanych i dzikich, diagnozowaniem ich problemów z odżywianiem, chorobami związanymi z niewłaściwym żywieniem oraz doborem diety podczas choroby i rekonwalescencji zwierząt. To kompetencje wykorzystywane w praktyce weterynaryjnej, hodowli zwierząt oraz prowadzeniu gos